Harta rromilor din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asociaţie de protecţie a drepturilor rromilor a realizat o broşură despre zonele cu reprezentanţi ai acestei etnii din capitala Moldovei.

În municipiul Iaşi locuiesc 1.898 de rromi, conform celor de la asociaţia PAKIV, dar neoficial se estimează că sunt în jur de 3.000. „Zonele care putem spune că au un procentaj ridicat de rromi sunt Păcurari, Baş Ceauş, Dallas şi Bularga. Acestea sunt principalele cartiere unde se ştie că există cele mai multe persoane de etnie. Însă, în oraşul Iaşi rromii sunt răspândiţi peste tot, cea mai cunoscută fiind casta rromilor «ursari». Profesiunile pe care le practică aceştia sunt fie de lăutari, fie sunt vânzători în bazar. Judeţul Iaşi este locuit în mod oficial de 10.000 de persoane de etnie rromă, în timp ce în mod neoficial se consideră că trăiesc în jur de 30.000“, se arată în materialul celor de la asociaţia PAKIV, realizat în cadrul unui proiect finanţat cu bani europeni.

În cartierul Păcurari, în zona denumită „Păcureţ“ locuiesc rromii «zavragii» care au mari probleme de integrare socială, deoarece mulţi dintre ei sunt neşcolarizaţi şi refuză să meargă la ore. De asemenea, aceasta este zona în care se raportează şi cele mai multe infracţiuni, în special furturi.

„Dacă este să-i întrebăm cu ce se ocupă, răspunsul va fi «cu afaceri», însă cei mai mulţi dintre aceştia au munci ocazionale în străinătate. Printre altele, femeile se ocupă cu ghicitul“, se arată în acelaşi studiu. Zona denumită Dallas din cartierul Mircea cel Bătrân este populată în special de rromii care şi-au construit locuinţe fără autorizaţii. O altă regiune este Baş Ceauş care, în ciuda apropierii de centrul oraşului, comprimă o mică parte din rromii căldărari.

Aceştia au mari probleme de incluziune socială deoarece sunt în majoritate analfabeţi. Şi cartierul Bularga este o zonă în care predomină populaţia de etnie rromă. Aceste persoane locuiesc în mare parte în apartamente primite înainte de 1989, când majoritatea lucrau la stat.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite