FOTO VIDEO Mii de credincioşi, la slujba religioasă de la Hramul Sfintei Parascheva. Peste 130.000 de pelerini au ajuns la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe o scenă imensă amenajată pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, din centrul Iaşiului, are loc Liturghia oficiată de numeroşi clerici în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La slujbă nu participă Patriarhul Daniel.

Sâmbătă, de la ora 9.00, a început marea slujbă a Hramului Sfintei Parascheva de la Iaşi. Pe scena impresionantă ridicată în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Liturghia este oficiată de un sobor de preoţi condus de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de IPS Nicholas, Mitropolit de Hama.

La slujbă sunt prezenţi episcopi din întreaga ţară, dar şi clerici de peste hotare. În acest an, la Hramul Sfintei Parascheva nu a ajuns şi Patriarul Daniel, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române. Un mesaj al acestuia a fost citit în timpul slujbei.


În parte dreaptă a scenei sunt aşezate pe scaun oficialităţile locale şi judeţene. Faţă de alţi ani, la slujbă nu mai sunt prezenţi politicieni de la nivel central. (Foto - captură transmisie Doxologia)

La slujba din centrul oraşului iau parte mii de credincioşi, bulevardul Ştefan cel Mare devenind o biserică în aer liber. Liturghia este transmisă şi celor aproximativ 10.000 de pelerini care încă aşteaptă să se închine la racla Sfintei Parascheva. Pe tot traseul pelerinilor sunt puse difuzoare pe stâlpi. Timpul de aştepatere este de aproximativ 6-7 ore.

image

Pelerini la Hramul Sfintei Parascheva de la Iaşi

La finalul Liturghiei, IPS Nicholas, Mitropolit de Hama(Siria), a transmis: „Trăim momente pe care lumea nu le cunoaşte, sunt zile grele pentru noi, dar avem credinţa că Dumnezeu este milostiv. Noi, creştinii din Siria suferim din cauza războiului, mulţi mitropoliţi sunt daţi dispăruţi, iar preoţi au fost decapitaţi”.

IPS Teofan a oferit „Crucea Moldovă" arhimandritului Mina Dobzeu.

După slujba care s-a încheiat la ora 12.00, pelerinii şi credincioşii au primit sarmale. Primăria Iaşi şi mai mulţi sponsori au pregătit 60.000 de porţii.

Scena pe care are loc slujba a fost amenajată de Primăria Iaşi. Sute de ghivece cu crizanteme au fost aranjate în diverse forme (FOTO- Servicii Publice Municipale).

image

Simultan cu Hramul Sfintei Parascheva au loc şi Sărbătorile Iaşiului, până pe 15 octombrie. În ultima zi a săptămânii este anunţat un spectacol cu mai multe trupe româneşti cap de afiş fiind Carla's Dreams, urmat de un foc de artificii. Ce au anunţat oficialii Primăriei Iaşi puteţi citi AICI.

PROGRAMUL RELIGIOS AL HRAMULUI DIN 2017

Verdictul dur al unui fost preot român: „Pupatul unor cadavre ciopârţite este una dintre cele mai odioase forme de exprimare a unor aspiraţii umane“

Obiceiuri de Sfânta Parascheva. Ce le este interzis femeilor pe 14 octombrie, ziua în care se împart lipii şi must

FOTO VIDEO Mercurialul pelerinajului la Sfânta Parascheva. Câţi bani dau credincioşii pe pomelnice şi pe suveniruri religioase

FOTO Iaşiul, luat cu asalt de comercianţi ambulanţi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite