Exit-poll rezultat alegeri parlamentare 2012 Iaşi: USL - 57%, ARD - 18%, PP-DD - 14%, UDMR - 5% / Şefii ARD Iaşi speră să obţină 25% din voturi după numărătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Crin Antonescu, liderii USL Foto: arhiva Adevărul
Victor Ponta şi Crin Antonescu, liderii USL Foto: arhiva Adevărul

Institutele de sondare ale opiniei publice au prezentat primele estimări oficiale ale procentelor obţinute de partidele politice în cadrul scrutinului din 9 decembrie 2012 pentru Camera Deputaţilor şi Senat. O situaţia la nivelul judeţului Iaşi va putea fi prezentată abia spre miezul nopţii, după ce se numără voturile în cea mai mare parte a secţiilor de votare.

UPDATE, ora 21.40: Şefii ARD Iaşi se arată încrezători şi spun că rezultalte exit-poll-urilor ar putea fi mai bune decât arată. Ei spun că speră să obţină, după numărare, 25% din voturi, precum şi două mandate în Senat şi patru în Camera Deputaţilor. "La nivelul Iaşiului am certitudinea că rezultatul va fi modificat. Exit-pollul este la nivelul ţării. Noi ne gândim la un rezultat mult mai bun pentru ARD Iaşi", a spus Gabriel Surdu, preşedintele PDL Iaşi.

Potrivit estimărilor prezentate de TVR1, USL a câştigat alegerile parlamentare din România, cu un procent de 57% din totalul voturilor total exprimate. Pe locul secund s-a situat ARD, candidaţii alianţei fiind votaţi de 18% din populaţia care a ieşit la vot. Partidul lui Dan Diaconescu a obţinut 14% din opţiunile electoratului. UDMR este creditat cu 5% din opţiuni şi sunt dubii în privinţa accederii grupului în Parlament.

Estimările institutelor de sondare au o marjă de eroare declarată de +/-3%. Exit-poll-ul TVR1 a fost realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) - condus de Cătălin Stoica, alături de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde (condus de sociologul Marius Pieleanu).

Exit-poll-urile plătite de televiziunile de ştiri prezintă doar rezultatele la nivel naţional. O situaţia la nivelul judeţului Iaşi va putea fi prezentată abia spre miezul nopţii, după ce se numără voturile în cea mai mare parte a secţiilor de votare.  

Ziua de 9 decembrie a fost marcată la Iaşi o mulţime de acuzaţii privitoare la fraudarea votului. Candidaţi USL din mai multe colegii ale judeţului au reclamat la Biroul Electoral Judeţean faptul că oameni din staful de campanie ai contracandidaţilor USL ar fi umblat din poartă cu urne mobile, chiar dacă alegătorii n-au făcut solicitări în acest sens.

În acelaşi timp, au existat imagini care au probat faptul că atât cei de la USL, cât şi competitorii direcţi de la ARD au continuat campania electorală chiar şi în ziua votului, lucru interzis de legile privitoare la alegeri.

După o primă parte a zilei în care alegătorii din mediul urban conduceau detaşat în faţa celor din zona rurală, după-amiază s-a înregistrat o creştere semnificativă a prezenţei la urne a ieşenilor din zona rurală.

În total, au fost înregistrate oficial în judeţul Iaşi 689.739 de persoane cu drept de vot, care şi-au putut exprima opţiunea în 709 secţii de votare.

Pe adevarul.ro ai acces la cea mai amplă infografie care îţi prezintă tot ce se întâmplă în ţară în ziua de 9 decembrie 2012, duminica în care electoratul stabileşte cine va reprezenta România în Parlament pentru următorii patru ani. "Adevărul" îţi oferă toate infomaţiile din ţară, începând de la Botoşani sau Mehedinţi, până la Târgu Jiu, Slatina sau Craiova.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite