Drogul care transformă consumatorii în zombie a ajuns în România. Americanii sunt disperaţi: „E ca otrava de şobolani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alfa PVP, un drog sintetic căruia presa americană i-a dedicat numeroase articole de avertizare, a fost descoperit la un dealer de droguri din Iaşi. Printre efectele stupefiantului se numără şi sinuciderea, cauzată de halucinaţii.

Stupefiantul care a pus pe jar autorităţile din Statele Unite ale Americii a fost semnalat şi în România în urma unor descinderi ale DIICOT în judeţul Iaşi. Alfa PVP este un drog sintetic cu efecte asemănătoare cocainei însă poate fi mult mai periculos pentru organismul uman.

Existenţa stupefiantului pe piaţa din Europa a fost anunţată încă de acum un an şi jumătate, tot atunci Alfa PVP fiind trecut pe lista substanţelor interzise. La Iaşi, numai în locuinţa unui dealer au fost descoperite în jur de 100 de pliculeţe, existând dubii că stupefiantul ar fi fost împărţit şi în cel mai mare campus studenţesc din oraş.

Reacţia autorităţilor

Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) din România, a precizat pentru „Adevărul” că, până la acest moment, la nivelul instituţiei, nu au fost semnalate cazuri ale unor consumatori ai acestui drog. Oprea a precizat însă că autorităţile române ştiu de existenţa Alfa PVP urmare a unei informări venite de la nivel european. „Alfa PVP a fost introdus în sistemul de avertizare timpurie în urmă cu un an şi jumătate, urmare a unor informări pe care le-am avut din partea unor state europene. Avem o mare şansă că în momentul de faţă acţionam pe acest sistem de avertizare timpurie, astfel încât apariţia unor noi droguri să nu ne surprindă”, a spus Oprea. Acesta a exemplificat situaţia din 2008, atunci când au apărut substanţele de tip etnobotanice care circulau în comerţ, iniţial legal, deşi provocau efecte nocive asupra organismului.

Institutul Naţional Antidrog din SUA scrie despre Alfa PVP că este un sintetic similar cu sarea de baie şi că, de regulă, drogul este comercializat în forma unor cristale de culoare albă sau roz. Ele pot fi înghiţite, inhalate, injectate sau fumate. Alfa PVP poate provocate paranoia sau halucinaţii ce pot duce la automutilare. De asemenea, aceeaşi sursă notează că au existat situaţii în care persoane ce au consumat acest drog s-au sinucis din cauza halucinaţiilor.

Panică în SUA

Multiple surse media din SUA au scris pe larg despre Alfa PVP invocând pericolul sporit pe care îl are asupra organismului.

image
„Acest drog este otravă. E ca şi cum ai lua otravă de şobolani”, spunea, la finele anului trecut, agentul special James Hunt de la Departamentul American Antidrog, unei televiziuni din SUA.

La rândul său, epidemiologul american Jim Hall spunea pentru CNN: „O mică diferenţă în timpul consumului poate fi diferenţa dintre a deveni euforic şi a muri. Atât de critică este situaţia.” Presa din SUA spune că drogul, care mai este cunoscut sub numele „flakka”, a devenit ilegal peste Ocean în 2012 însă criza s-a acutizat în 2015, din cauza preţului său mic şi a cantităţii mari ajunse din China. Mai multe decese cauzate de Alfa PVP au semnalate în ultimii ani în SUA, potrivit relatărilor presei. Americanii au mai scris ca cei care consumă acest drog se comportă ca nişte zombie, din cauza efectelor puternice ale Alfa.

Drogul, ajuns la Iaşi prin colet

La Iaşi, cel care comercializa Alfa PVP se află în prezent în spatele gratiilor fiind trimis în judecată recent de către DIICOT pentru trafic de droguri. Costin Başag a fost pus sub acuzare pentru că îi furniza stupefiantul lui Constintin Victor Luca, din Vaslui, un consumator de droguri. Procurorii au aflat în timpul audierilor ca Başag îl aproviziona pe Luca după ce, în prealabil, achiziţionase stupefiantele de pe un site din Spania, prin curier.

image

La un moment dat, se arată în rechizitoriu, drogurile erau trimise lui Luca, la Vaslui, prin intermediul unui maxi-taxi. „Cu referire la Luca Victor Constantin mai fac următoarele precizări: prima dată când l-am cunoscut, la mine în casă, i-am dat 5 grame de PVP, pe care le-a luat de probă. I-am dat de fumat, pentru el şi ştiu că fuma substanţe cu efect psihoactiv. După ce i-a plăcut marfa PVP încercată, mi-a trimis prin OMV suma de 500 lei, eu punându-i circa 15-20 grame de PVP într-un pachet, pe care le-am transmis prin maxi-taxi. Ştiu că i-a parvenit coletul pentru că mi-a trimis mesaj «I love you», asta însemnând că era mulţumit de marfă”, a declarat Başag, la audieri.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite