Cum pot face puşcărie stăpânii care nu au grijă de câini. Măsura judiciară luată după măcelul cu câini Amstaff din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii ieşeni au trimis în judecată o femeie de 62 de ani care nu şi-a supravegheat câinii, iar aceştia au atacat mai multe persoane, în centrul Iaşului. Proprietara patrupedelor riscă până la 5 ani de închisoare.

Silvia Albu (62 de ani) a fost trimisă în judecată pentru cinci infracţiuni de neluarea măsurilor pentru prevenirea atacului canin. Albu este stăpâna câinilor din rasa Amstaf ca, la începutul acestui an, au atact, în centrul Iaşului, trei persoane.

Femeia locuieşte pe strada Fundac Tănăsescu, situată la câteva minute de mers pe jos de Palas şi deţinea, alături de fiica sa, trei câini metişi din rasa American Staffordshire Terrier, categorie încadrată la categoria câini periculoşi, conform legii.

O primă faptă descrisă în rechizitoriu este din 7 decembrie 2017, când cei trei câini ar fi atacat-o pe Ana Maria D. şi pe fiica sa de 12 ani. Patrupedele ar fi alergat după cele două victime, însă nu le-a muşcat, acestea adăpostindu-se într-un magazin. O a doua faptă a fost plasată de procurorii a doua zi, pe 8 decembrie, când câinii ar fi atacat o vecină ce se afla alături de fiul de 13 ani.

Ulterior, pe 4 ianuarie 2018, Mihai D. a sunat la 112 şi a anunţat că a fost muşcat de picior de unul dintre câinii familiei Albu. Victima chiar a declarat că, înainte să fie muşcat, a observat cum trei copii s-au întors din drum pentru a nu trece prin zona în care se aflau câinii. Un echipaj de jandarmi s-a deplasat pe strada Fundac Tănăsescu şi în data de 11 ianuarie, când Ana Maria D. a sunat şi a anunţat că trei câini au atacat-o, încercând să o muşte.

Imagine indisponibilă

Cel mai grav incident a avut loc pe 14 ianuarie, fiind şi cel care, în urma mediatizării, a determinat autorităţile să intervină. În acea zi, puţin după ora 12, tânăra studentă Emanuaela H. mergea pe strada Buznea pentru a ajunge la domiciliu său de pe Splai Bahlui. Când a ajuns la intersecţia cu Fundac Tănăsescu, tânăra a observat doi câini pe stradă, liberi, respectiv Isa Bella şi Bambi. Victima a fost atacată de cei doi câini, fiind muşcată de picior, braţ şi antebraţ. Din curtea unei familii au ieşit doi bărbaţi, pentru a-i oferi ajutor tinerei. Unul a încercat să alunge câinii cu un băţ, fiind muşcat de picior, în zona inghinală.

Declaraţia femeii

„Persoana vătămată a căzut în genunchi, iar câinele Bambi a încercat să-l muşte de faţă, însă a barat atacul cu mâna, astfel încât câinele doar l-a zgâriat pe faţă cu colţii“, se arată în rechizitoriu. Al doilea bărbat. Corneliu M., cu o mătură, a strigat la câini, fiind şi el muşcat de gamba stângă şi de palma dreaptă. „În tot acest interval de timp, inculpata Albu Silvia a strigat la cei doi câini să nu mai atace persoanele vătămate şi să intre în curte, însă fără rezultat. În cele din urmă, câinii au abandonat atacul şi au fugit în curtea locuinţei, fiind urmaţi de inculpata Albu Silvia“, se mai arată în rechizitoriu.

Doi câini de luptă atacă trei ieşeni, în plină stradă 

Niciunul dintre cei muşcaţi nu a rămas cu vreo infirmitate, reiese din rechizitoriu. La audieri, Silvia Albu a precizat că cei doi câini care au atacat în ziua de 14 ianuarie au ieşit din curte în timp ce ea mergea pentru a încuia poarta. „Aceasta consideră că animalele sale nu ar fi atacat şi muşcat persoanele vătămate dacă acestea nu ar fi ţipat sau dacă la rândul lor nu le-ar fi atacat. De asemenea, inculpata Albu Silvia a declarat că recunoaşte şi regretă cele întâmplate“, se mai arată în rechizitoriu.

Victimele au declarat că animalele nu ar fi fost supravegheate niciodată, ele fiind o „prezenţă constantă“ atât pe strada Fundac Tănăsescu, cât şi pe Splai Bahlui sau Sf. Andrei. „Aceste animale au fost dobândite pentru protecţie, însă nu au fost niciodată dresate, reprezentând un pericol pentru locuitorii din zonă în condiţiile în care gardul care împrejmuieşte proprietatea poate fi cu uşurinţă sărit, având o înălţime de aproximativ 1 metru, poarta curţii imobilului familiei Albu fiind de cele mai multe ori deschisă“, se mai arată în rechizitoriu, unde se menţionează că patrupedele au atacat de numeroase ori trecătorii sau riveranii, „transformând zona într-o arie în care câinii sunt stăpâni şi care trebuie evitată de oameni pentru a preîntâmpina un atac“.

Citeşte şi:

VIDEO Un câine de luptă a smuls testiculul unui trecător; alte două victime, la spital. Stăpâna animalelor mai avea un dosar penal

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri