Cum au reuşit protestele unor cetăţeni din Iaşi să salveze un teren ultracentral vânat de rechinii imobiliari. Blocurile proiectate acolo, neautorizate la primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După repetate proteste ale locatarilor din cartierul ieşean Tătăraşi, oficialii Primăriei Iaşi au prezentat un punct de vedere prin care anunţă că nu vor elibera autorizaţii de construire pentru proiectele imobiliare propuse în zona Esplanada Oancea dacă nu se ajunge la un consens.

Comunitatea ieşeană a obţinut o victorie în lupta cu promotorii unui proiect imobiliar controversat. Şefii Primăriei Iaşi au anunţat recent că n-au emis autorizaţii de construire pentru imobilele care se doresc a fi construite în zona Esplanada Oancea pe 5.000 de metri pătraţi, o parte reprezentând spaţiul verde din zonă.

„Avizele obţinute până în prezent de cei doi investitori în cauză ţin de competenţele Comisiei de Urbanism şi ale plenului Consiliului Local Municipal Iaşi, care sunt structuri politice alese prin vot. Până în prezent, tocmai pentru că respectă dorinţele locatarilor de bună credinţă din zonă, Primăria Municipiului Iaşi nu a eliberat autorizaţii de construire pentru blocurile propuse pentru zona Esplanadei Oancea şi nici nu intenţionează să facă acest lucru până când autorităţile locale, investitorii şi locatarii vor ajunge la un consens raţional cu privire la viitorul acestei zone“, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Iaşi.
 
Zonă de spaţiu verde a fost „apărată“ de locatarii din zonă prin proteste repetate şi adrese trimise către instituţiile abilitate să avizeze trei blocuri care urmau să fie construite pe o suprafaţă de 5.000 mp. Unul dintre dezvoltatori este Daniel Niculiţă, cel care are şi blocul unde s-a surpat un trotuar din CUG. Acesta intenţionează să construiască două blocuri de locuinţe, în timp ce societatea Art Residence are în plan un bloc de 10 etaje. Suprafaţa se află la intersecţia străzilor Oancea şi Han Tătar, unde, în 2016, a fost finalizat un alt bloc. „Dacă se vor construi blocurile astea vom rămâne fără spaţiul verde, asta în condiţiile în care oricum zona este foarte aglomerată şi acum. Ne vom opune în continuare acestor noi blocuri. Vom trimite noi adrese la toate instituţiile abilitate să avizeze astfel de proiecte“, a spus unul dintre locatarii din zona Esplanadei Oancea. 

Deşi proteste ale locatarilor din zonă au avut loc în două rânduri, conducerea Primăriei Iaşi abia recent a transmis un punct de vedere: „Conducerea Primăriei Municipiului Iaşi priveşte cu atenţie şi responsabilitate maxime luările publice de poziţie ale locatarilor de bună credinţă din zona Esplanadei Oancea din Tătăraşi, locatari care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la proiectele de construire a unor blocuri pe o suprafaţă de circa 5.000 de metri pătraţi formată din parcele - proprietăţi private“.

Citeşte şi:

Cum a scăpat cu o amendă la jumătate dezvoltatorul imobiliar care a pus pe jar un oraş, după ce o stradă s-a fisurat lângă şantierul deschis la un bloc turn


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite