Cum arată camerele intime din toate penitenciarele României, o muncă de 8 ani cu care un român a câştigat la cel mai important concurs de fotografie din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotograful român Cosmin Bumbuţ a câştigat premiul I la categoria Arhitectură în cadrul Sony World Photography Awards 2015, cel mai important concurs de fotografie din lume.

Prestigiosul premiu i-a fost acordat fotografului român în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Londra în cursul zilei de joi, 23 aprilie.

Cosmin Bumbuţ, unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi fotografi profesionişti din România, a iniţiat în 2008 proiectul „Camera intimă“ ("Intimate Room") care presupune fotografierea camerelor intime din toate penitenciarele României.

Scopul iniţiativei a fost de a prezenta public şi a compara modul în care şefii penitenciarelor româneşti au ales să amenajeze dormitoarele în care deţinuţii au dreptul de a se retrage pentru a-şi consuma vizitele conjugale.

Portofoliul cu care Cosmin Bumbuţ s-a prezentat la Sony World Photography Awards 2015 conţine 60 de fotografii realizate în intervalul 2008-2015 în 36 de penitenciare româneşti. Munca încă nu este gata. "Mai am de fotografiat patru penitenciare, pe care sper să le termin când mă întorc în ţară, în cursul anului 2015", ne-a precizat Cosmin Bumbuţ.


Camera Intimă din Penitenciarul Baia Mare, fotografie realizată în 2011 FOTO bumbutz.ro

image

Iată cum îşi descrie proiectul pe site-ul personal: "Din 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, s-au schimbat mai multe lucruri în penitenciare, iar unul dintre ele a fost dreptul la vizita intimă. Mai exact, fiecare deţinut care are o soţie sau iubită poate să beneficieze odată la trei luni de o vizită de trei ore într-o încăpere din penitenciar dedicată acestui lucru. Dacă se căsătoreşte în închisoare, deţinutul are dreptul ca, după ceremonie, să petreacă 48 de ore în camera intimă şi să primească o vizită pe lună în primul an. Am început acest proiect în 2008, când lucram la Bumbata, şi am fotografiat până acum camerele intime din 36 de penitenciare. Mai am 4 în 2015".


Camera Intimă din Penitenciarul Tulcea, fotografie realizată în 2013 FOTO bumbutz.ro

image

Proiectul lui Cosmin Bumbuţ a intrat în concurs la categoria "Arhitectură", una dintre cele 15 categorii incluse în secţiunea "Professional", cea mai importată a competiţiei. Mai sunt secţiunile "Open", "Youth" şi "Mobile Phone".


Camera intimă de la Penitenciarul Rahova FOTO bumbutz.ro

image

În concurs au intrat în total 173.444 de fotografii din 171 de ţări, cu 24% mai multe decât în 2014, fapt care le întâreşte Premiilor Sony statutul de cel mai important concurs fotografic din lume.


Camera intimă din Penitenciarul Iaşi FOTO bumbutz.ro

image

Câştigarea concursului presupune recunoaştere internaţională imediată, expunerea fotografiile în cele mai celebre galerii din lume şi posibilitatea de a lucra alături de compania Sony la proiecte extrem de importante. În mod automat, fotografiile câştigătorilor sunt expuse pe simezele Somerset House din Londra în perioada imediat următoare.

Puteţi analiza toate cele 60 de fotografii pe site-ul personal al lui Cosmin Bumbuţ. (foto jos)

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite