Centru regional pentru tratarea infertilităţii, la Iaşi. Va fi construit în curtea unei maternităţi şi costă 54 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Regiunea de Nord-Est va fi construită prima clinică destinată tratării infertilităţii. Aceasta ar urma să fie a treia unitate publică din ţară, după cele de la Cluj şi Bucureşti.

Consilierii judeţeni au votat miercuri, 21 noiembrie, un sfert de milion de lei pentru pregătirea documentaţiei necesare derulării proiectului „Centrul Regional de Excelenţă în Tratamentul Integrat al Infertilităţii“. „Infertilitatea este o boală ce a fost clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe locul 5 în topul dizabilităţilor la nivel global. În România, un cuplu din şase se confruntă cu această problemă. Statisticile arată că una din trei femei de peste 35 de ani este infertilă, iar la persoanele peste 40 de ani rata infertilităţii creşte la 50%“, se arată în nota de fundamentare a proiectului.


Proiectul presupune realizarea unui nou spital cu 60 de saloane, 120 de paturi şi 15 cabinete medicale. Va fi construit în locul unui corp de clădire de la Maternitatea „Elena Doamna“, pe un teren de aproximativ 8000 mp unde există clădiri improprii desfăşurării actului medical, ce vor fi demolate. „Sistemul constructiv propus este o clădire spital monobloc (S+D+P+5 E) cu suprafaţă totală desfăşurată de 9600 mp, construită pe structură metalică, faţade cu panouri metalice şi pereţi cortină şi acoperiş tip terasă“, se mai arată în nota de fundamentare.


Valoarea estimată a investiţiei este de 53,8 milioane de lei, fără TVA. Centru regional va fi coordonat împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“. Pentru realizarea investiţiei se intenţionează accesarea de fonduri europene sau guvernamentale. În prezent, astfel de centre publice pentru fertilizare în vitro sunt la Cluj şi Bucureşti.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite