Campusul Politehnicii din Iaşi îşi schimbă faţa. Ce proiecte îndrăzneţe de modernizare propun studenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte studenţi de la Facultatea de Arhitectură din Iaşi sunt realizatorii a două proiecte de modernizare a campusului Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ din Iaşi. O echipă s-a ocupat de înfrumuseţarea spaţiilor verzi, iar o alta de totemurile de semnalizare a căminelor.

Campusul Politenicii din Iaşi, care are o suprafaţă de 14 hectare şi 21 de cămine, ar putea deveni unul dintre cele mai moderne din ţară. 100 de studenţi din centrele universitare au participat la un concurs de proiecte pentru modernizarea campusului.

Au fost două secţiuni: înfrumuseţarea spaţiilor verzi şi semnalizarea căminelor. La ambele categorii câştigători au fost studenţii din Iaşi.

În ceea ce priveşte spaţiile verzi, au fost alese trei spaţii intens circulate în care s-a luat în calcul amenajarea de spaţii de lectură pentru studenţi, dotarea cu internet wireless, cu hamace, panouri pentru graffiti. Ideile le-au reprodus cu ajutorul unor planşe pe care le-au expus la intrarea în Rectoratul universităţii.  Important este că în tot demersul lor, tinerii s-au consultat cu colegii lor care locuiesc în campus. 

‘’Pentru că am vrut să ştim exact ce nevoi şi nemulţumiri au studenţii, am făcut un studio sociologic, am realizat consultări pe Facebook. Am ţinut cont de părerile lor şi astfel, spaţiile goale dintre cămine nu vor mai fi la fel. Se vor amenaja zone de recreere sau de studiu, studenţii vor avea wi-fi sau cinema în aer liber şi sperăm cu această ocazie să participe la mai multe activităţi în aer liber’’, spune Ioana Croitoru, una dintre membrele echipei câştigătoare. 

De ingeniozitate au dat dovadă şi tinerii care s-au ocupat de realizarea de totemuri luminoase pentru semnalizarea căminelor. Acestea ar urma să fie construite din aluminiu şi leduri colorate. ‘’Importantă este culoarea asociată fiecărui cămin pentru că ne dorim ca pe viitor, fiecare cămin să aibă o nuanţă atât în interior, cât şi în exterior’’, explică studenta Andreea Movilă.  

Conducerea universităţii  vrea ca proiectele celor două echipe să fie puse în practică. Amenajarea spaţiilor verzi ar costa 100.000 de lei, iar cele 4 totemuri încă 40.000 de lei. 

‘’Vrem să accesăm proiecte europene pentru că proiectele studenţilor sunt viabile, realizabile. Cred că în cel mult doi ani am reuşi să modernizăm campusul’’, spune prof.  Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice ''Gh. Asachi'' Iaşi. 

Echipa care s-a ocupat de modernizarea spaţiilor verzi a fost răsplătită cu 1.000 de lei, iar cei care s-au axat pe totemuri au primit 500 de lei. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Studenţii care au renunţat la vacanţă pentru a face curăţenie în campus economisind 100.000 de euro

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite