Soarta bisericii vechi de lemn din satul părăsit va fi decisă de locuitorii oraşului. Primăria vrea să o mute într-un cartier
0Biserica de lemn din Baştea, un sat părăsit de la limita judeţului Hunedoara cu judeţul Timiş, va fi strămutată într-un cartier din Hunedoara, potrivit unui proiect al primăriei, supus dezbaterii publice.
Locutorii Hunedoarei sunt invitaţi să dezbată propunerea de mutare a bisericii din Baştea, un lăcaş din secolul al XVIII-lea aflat în satul părăsit al comunei hunedorene Lăpugiu de Jos, într-un cartier al municipiului. Şi în urmă cu doi ani, primăria a propus strămutarea bisericii într-un loc de pe Strada Crngului, însă acest lucru nu a fost posibil, un motiv fiind costurile acţiunii.
De această dată un teren de circa 850 de metri pătraţi de pe Strada Mureşului a fost ales ca amplasament al bisericii.
„Terenul, proprietate publică a municipiului Hunedoara, a fost atribuit în folosinţă gratuită Parohiei Ortodoxe Sf. Ioan Botezătorul, pentru realizarea unei biserici din lemn cu regim de înălţime P (parter) prin strămutarea acesteia din satul Bastea, şi pentru realizarea a cinci locuri de parcare dintre care unul pentru persoane cu dizabilităţi, alei şi platforme pietonale, platforme carosabile, rampe carosabile şi pietonale, platforme delimitate de ziduri de sprijin. Construcţia bisericii va avea forma dreptunghiulară, capătul cu altarul fiind conformat octogonal, rezultând o lungime maximă de 17,50m şi regim de înălţime parter (suprafaţa construită la sol 110,83 mp şi suprafaţa construită desfăşurată 110,83 mp). Fundaţiile şi platforma pe care se va amplasa biserica se vor realiza din beton, iar biserica propriu-zisă va fi din lemn”, a informat Primăria Hunedoara.
Localnicii au fost consultaţi cu privire la proiect, nefiind înregistrate sesizări, au precizat reprezentanţii administraţiei locale.
Vă recomandăm să citiţi şi:
O biserică din judeţul Hunedoara a devenit celebră datorită picturilor mai puţin obişnuite înfăţişate pe pereţii ei. Scenele, în care apar femei şi bărbaţi nud, schingiuţi de diavolii la fel de goi, sunt acoperite, astfel încăt credincioşii să nu mai poată vedea opera meşterului anonim, din secolele trecute.
Mai multe picturi misterioase împodobesc tinda bisericii din Gurasada, veche de şapte secole. Cei care ajung în biserica de piatră de pe Valea Mureşului pot vedea, ilustrate pe pereţii ei, mai multe scene înfiorătoare ale Judecăţii de apoi, în care oamenii sunt înfăţişaţi goi, înconjuraţi de diavoli, plătind pentru păcatele din timpul vieţii.
Biserica din Strei este unul dintre cele mai vechi lăcaşe religioase din România. A fost ridicată în urmă cu aproape şapte secole din pietrele unei aşezări romane, iar din turnul ei se poate vedea panorama Văii Streiului. În biserica împodobită cu picturi şi icoane colorate nu mai au loc slujbe, dar monumetul istoric a rămas un loc legendar.