PORTRET ADEVĂRUL DE SEARĂ: Iasmina Purcar face naveta pentru dansul popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva de clasa a IV-a vine săptămânal de la Dobra la Deva pentru a participa la dansurile populare ale ansamblului „Pădureanca” din cadrul Palatului Copiilor.

Profil


Născută. 16.02.2001, Dobra
Educaţie. Elevă clasa a IV-a la Şcoala Generală cu clasele I-VIII Dobra
Familie. Singură la părinţi

Mereu cu zâmbetul pe buze, sociabilă şi oricând pregătită să se autodepăşească. Acestea sunt doar câteva trăsături pe care i le poţi atribui Iasminei Purcar, la o primă vedere. De pe listă nu lipsesc emoţiile, specifice ficărui mic artist care visează ca într-o zi să ajungă mare. Fetiţa a început să participe la cercul de dansuri populare al Palatului Copiilor din Deva în urmă cu doi ani. În decembrie 2010 a avut primul său spectacol în faţa publicului.
„Îmi aduc aminte cu exactitate ziua, 15 decembrie. Îmi e drag folclorul şi îmi place să reprezint Ţinutul Pădurenilor, zonă în care locuiesc”, a spus micuţa dansatoare din cadrul ansamblului „Pădureanca”, înfiinţat de Dumitru Lasconi în anul 1992.

image


Tocmai pentru că vrea să ducă mai departe tradiţia populară face săptămânal naveta Dobra-Deva. În fiecare zi de marţi şi vineri vine în oraşul de la poalele Cetăţii fie cu tatăl său, cu maşina, fie cu microbuzul, însoţită de mamă. Părinţii au ales să facă acest sacrifiu pentru că sunt conştienţi de pasiunea fiicei lor şi vor să o încurajeze şi să-i ofere o altă educaţie decât cea specifică generaţiei Messenger. „Artistul meu preferat e Drăgan Muntean. De multe ori caut pe Internet videoclipuri cu muzică populară şi încerc singură să fac paşii de dans pe care-i văd. Cred că nimic nu e imposibil, dacă prinzi pasul, înveţi repede”, a mai spus eleva.


Vrea să devină poliţistă


Speră ca într-o zi să ajungă o profesionistă, o dansatoare de renume care să pună în scenă atât dansuri specifice judeţului, cât şi din alte zone ale ţării. Micuţa hunedoreancă consideră că cele mai importante calităţi ale unui tânăr care vrea să-şi facă un renume în folclor vizează urechea muzicală, zâmbetul care trebuie mereu să-şi facă simţită prezenţa, pasiunea adevărată şi picioarele „jucăuşe”. De fiecare dată când învaţă un nou pas la Palatul Copiilor, Iasmina îl repetă acasă până îi iasă ca la carte. Totuşi, când va fi mare, spune că alături de costumul popular vrea să aibă şi o uniformă, cea de poliţistă.


„Bunicul mi-a spus că ar trebui să mă fac poliţistă. Cred că e o idee bună, de doi ani mă tot gândesc la asta şi până acum nu m-am răzgândit”, a precizat micuţa artistă. Asta nu înseamnă ca va renunţa la folclor. Potrivit lui Andrei Gabor, profesorul său de dansuri populare, Iasmina este o elevă foarte ambiţioasă şi perseverentă, care a reuşit să asimileze foarte mult într-o perioadă scurtă de timp, uneori depăşindu-şi chiar colegele mai mari.

Întrebări şi răspunsuri

De ce te atrage folclorul şi nu dansul modern?
Pentru că îmi este mai aproape de suflet. Îmi place şi cel modern, însă mai puţin, iar dacă ai un pedagog bun, poţi să înveţi multe.

Nu îţi este teamă că poţi greşi paşii pe scenă, oricât de mult ai repeta în culise?
Am emoţii când urc pe scenă, dar dacă am un partener e mai uşor. Ne ajutăm reciproc şi totul iese bine.

Poţi descrie costumul pe care îl porţi?
Da. Este alcătuit din ie, fustă, oprege şi vestă. Este un costum specific Sibiului. Machiajul este făcut de colegele mele, iar coafura de mami.

Ce-i place

„Îmi place culoarea mov, să mă plimb în natură şi animăluţele de casă. Am trei căţei şi o pisicuţă. Îmi place să mă uit la Tom şi Jerry şi la filmele pentru copii”, a spus Iasmina.

Ce nu-i place

„Nu cred că aş putea să locuiesc la bloc, m-am obişnuit la casă. Nu îmi plac şerpii pentru că sunt urâţi şi nu îmi place să mă trezesc dimineaţa devreme”, a adăugat micuţa artistă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite