Nevoi mari, buget de austeritate: Consiliul Judeţean Hunedoara a împărţit sponsorizările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintr-un buget de 1,25 milioane de lei, 800.000 de lei au folosit la sponsorizarea Bisericii. Cei mai mulţi bani nereturnabili i-a primit Parohia Ortodoxă Deva VI - Opera, căreia i s-au virat 510.000 de lei.

Consilierii au aprobat modul de distribuire al bugetului Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara destinat sponsorizării ONG-urilor de tineret, de sport şi unităţilor de cult hunedorene.  „Câştigătoare” a distribuirii finanţărilor nerambursabile a fost şi în acest an Parohia Ortodoxă VI-a - Opera. Aceasta a primit 510.000 de lei, cu circa 200.000 de lei mai mult decât în 2008, an premergător actualei  crize.

Banii vor fi folosiţi pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă care se contruieşte în centrul Devei. În termeni de sume sponsorizate de la Consiliul Judeţean, instituţiile de cult domină în acest an în faţa ONG-urilor pentru tineret şi cele de sport.  Un număr de 17 parohii au primit 800.000 de lei, aproape dublu comparativ cu cei 450.000 de lei, cât le-a fost repartizat celor 18 organizaţii din afara Bisericii. 

Bani puţini pentru ONG

Cel mai vizibil loc unde criza bugetară se face simţită este la diferenţa dintre sumele cerute de ONG-uri şi cele efectiv primite. De exemplu, asociaţia  inventatorului  Corneliu Birtok-Băneasă, medaliat cu aur în 2010 la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, a primit doar 2.500 de lei, faţă de 18.000 de lei, cât a solicitat. „Am avut nevoie de o sponsorizare mai mare pentru că doresc să construiesc o mică linie de fabricare pentru filtrele mele de aer. Din păcate, nu am putut primi decât 14 la sută din cât am solicitat”, declară Corneliu Birtok-Băneasă.
Clubul Sportiv Cetate Deva şi Clubul Sportiv Universitar Ştiinţa Petroşani au primit anul acesta câte 100.000 de lei fiecare.

Sponsorizări  mici, cereri mari

Spre deosebire de alţi ani, în 2010 se face simţită o diferenţă notabilă între sumele cerute ca şi sponsorizare şi cele efectiv oferite de bugetul judeţean. Astfel, din cei 1,5 milioane de lei ceruţi doar de ONG-urile de tineret şi de sport, bugetul local a putut acorda doar 30
la sută.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite