Internet Café sau NET- ul "la comun" este pe cale de dispariţie în municipiul Deva

0
0

La Deva mai funcţionează doar două săli cu calculatoare, în timp ce jumătate din locuinţe au deja „home”  NET. Principalii consumatori de Internet „public” sunt elevii din sate care învaţă la Deva, şomerii şi persoanele aflate în tranzit.

Internetul  consumat  „la comun” a ieşit de mult din modă.  Foste glorii ale anilor ’90, Internet Café-urile,  se supun unui declin accelerat impus de generalizarea serviciilor de NET la domiciliu.

La Deva, din nouă săli de calculatoare cu Internet, câte erau acum 10 ani, mai funcţionează doar două. Într-una dintre ele, din 14 calculatoare doar trei sunt folosite. Gabriel are 21 de ani, nu lucrează şi vine aproape în fiecare zi la Internet Cafe. „Nu am computer acasă şi vin aici ca să discut pe mess cu diverse persoane. E distractiv”, a spus deveanul. Pentru Andrei, Internetul este o sursă continuă de audiţie muzicală. „Eu lucrez  zilier. Când am bani vin aici şi ascult la căşti muzică populară”, a mărturisit Andrei.  

Lucian Mureşan este din Lugoj şi se află în interes de serviciu la Deva. El spune că a avut nevoie să-şi acceseze mailul şi Internet Café-ul este singura posibilitate pe care a găsit-o.

Internet ieftin şi rapid

Administratorii sălilor spun că principalele venituri vin totuşi din partea elevilor din satele aparţinătoare, care studiază la Deva. „La ora 7.20 dimineaţa apar primii. Nu fac altceva decât să se joace. Pleacă la ora 8.00 la şcoală, iar după ore se reîntorc până le pleacă autobuzul sau trenul care-i duce acasă”, a explicat nea Virgil, administratorul uneia din săli.

Tarifele de accesare a Internetului au rămas în urmă. Pentru 50 de bani ai acces timp de 13 minute,  iar pentru 2,3 lei poţi naviga o oră. Şi pentru că sălile de calculatoare cu Internet au rămas cam singurele cafenele deschide 24 de ore din 24, pentru doar opt lei, internauţii fără net acasă pot să-şi petreacă noaptea la calculator în oraş.

Ofensiva NET-ului la domiciliu


Potrivit lui Ovidiu Manoilescu, directorul unui furnizor local de servicii de Internet la domiciliu, în prezent, din cele 25.000 de locuinţe din Deva, 10.000 au instalat Internet. Cifra reprezintă o creştere a numărului de abonaţi cu 45 la sută faţă de piaţa de acum doi ani. 

„Pentru mine Internet Cafe-ul este o metodă convenabilă să-mi citesc mailurile în deplasare“.
Lucian Mureşan, om de afaceri

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri