Ecologiştii se revoltă din nou împotriva construirii şoselei prin Parcul Naţional Retezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţiile ecologiste au depus un raport la Ministerul Mediului în care contestă evaluarea impactului de mediu efectuat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, prin care a fost dat acordul construirii tronsonului DN66, care leagă judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin, prin Retezat.

Protest inedit în Masivul Retezat: militanţii ecologişti au blocat o şosea, costumaţi în urşi

Ecologiştii de la organizaţia Agent Green susţin că realizarea tronsonului al drumului național 66A va afecta semnificativ ariile protejate din Retezat. Militanţii au cerut din nou ministrului Mediului, Laszlo Borbely, să stopeze continuarea construcţiilor la drumul care leagă Uricani de Băile Herculane.

Calea Lupilor – potecă tematică inaugurată, în weekend, în Parcul Naţional Retezat

FOTOGALERIE Cum a fost „trezit la viaţă” un castel îngropat în legende înfiorătoare

”Echipa noastră a identificat în 38 de zile de teren din toate anotimpurile anului de-a lungul a 19 kilometri de drum 213 de puncte de trecere pentru mamifere: 31 de lup, 15 urs, 7 râs, 46 cerb, 41 căprior, 62 vulpe, 30 jder, 21 mistreț, 16 pentru pisica sălbatică și 5 de capră neagră. Sunt foarte îngrijorată că în ultimii 4 ani nu am mai observat nicio vidră pe râul Jiul de Vest.

Este foarte posibil că aceasta a dispărut complet după ce tronsonul 2 al DN 66A realizat deja în mod ilegal a distrus complet habitatul acestui mamifer pe timpul șantierului”, a declarat Anca Șerban, coordonator în cadrul organizaţiei Agent Green.

„Drumul lui Băsescu” prin Parcul Naţional Retezat are un viitor incert din lipsa banilor

Şi alte elemente de faună şi floră care au habitatul în Parcul Naţional Retezat ar urma să fie puse în pericol de proiectul de infrastructură, susţin ecologitii.

În luna iunie a anului trecut, aproximativ 20 de membri ai organzaţiei ecologiste Agent Green au blocat DN 66 A Uricani-Băile Herculane, în zona Câmpuşel. Atunci, militanţii costumaţi în urşi au afişat pancarte cu mesajul „Stop. Aici e casa mea”, aluzie la distrugerea ecosistemului.

Deşi mai sunt de construit doar aproximativ 20 de kilometri din drumul naţional Uricani – Băile Herculane, finalizarea investiţiei, preconizată pentru 2010, a fost amânată din lipsa fondurilor. Aceasta spre nemulţumirea celor mai mulţi dintre localnicii din Uricani, care consideră că proiectul de infrastructură ar aduce mari beneficii zonei Văii Jiului, afectată de sărăcie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite