Derută la asigurarea obligatorie a locuinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În oferta companiilor de asigurări demarcarea între obligatoriu şi facultativ este încă neclară. Pentru că acoperă mai multe riscuri, hunedorenii cumpără asigurări facultative pe post de asigurări obligatorii de locuinţă. De ce asigurările obligatorii nu-i ajută pe hunedoreni?

Campania de asigurare obligatorie a locuinţelor a început acum o lună. Hunedorenii preventivi au trecut pragul companiilor de asigurări interesaţi să respecte legea şi să încheie o poliţă de asigurare obligatorie. Toate bune, numai că, acestea sunt greu de găsit. Nu toate firmele de asigurare pot să încheie astfel de poliţe. Un bărbat din Deva a solicitat o poliţă de asigurare companiei Omniasig.

„Nu am primit o poliţă obligatorie. Mi s-a oferit însă o poliţă facultativă, foarte avantajoasă, care pe lângă riscurile prevăzute de poliţa obligatorie, acoperă în plus încă cinci situaţii de risc. Agentul companiei de asigurări mi-a garantat că poliţa facultativă preia efectul poliţei de asigurare obligatorii şi prin urmare nu risc să fiu amendat”, a spus Adrian Sălăgean.

Directorul sucursalei hunedorene Omniasig, Aurel Rişcuţa, declară că într-adevăr clientul nu riscă nimic până la expirarea poliţei de asigurare facultative, precizând tototdată că Omniasig nu este agrementată încă să elibereze poliţe de asigurare obligatorie pentru locuinţe. Potrivit legii, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă o amendă între 100 şi 500 lei.

Asigurări inutile

Nici compania ASIROM  nu este componentă a PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), societatea comercială agrementată să gestioneze asigurările obligatorii de locuinţe. Radu Budae, directorul ASIROM Hunedoara, precizează că pentru hunedoreni cele trei riscuri, inundaţii catastrofale, cutremur şi alunecări de teren, acoperite de asigurarea obligatorie practic nu există.

„Asigurarea obligatorie acoperă riscuri care în zonă nu există”, spune Radu Budae. Cine doreşte o asigurare obligatorie o poate găsi la companiile care fac parte din PAID. „Din 15 iulie am vândut circa 200 de poliţe. Contăm pe o piaţă de circa 30.000 de locuinţe asigurate”, a declarat Viorel Ghimiş, directorul pe zonă într-o companie de asigurări.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite