Ilie Clement - poliţistul specialist în hore şi sârbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giurgiuveanul colecţionează diferite obiecte populare
Giurgiuveanul colecţionează diferite obiecte populare

A făcut parte din ansamblul folcloric “Dunărea” din Giurgiu timp de aproape 20 de ani, iar cu timpul a iniţiat în tainele folclorului foarte mulţi tineri, înfiinţând pentru aceştia ansamblul “Muntenia”. Totul pare incredibil, mai ales că giurgiuveanul recunoaşte că a ajuns la dansuri “cu forţa”.

“Aveam 12 ani când profesoara Sanda Iorgulescu m-a cooptat în formaţia de dansuri populare a şcolii numărul 4. Nu eram deloc încântat. Ameninţat cu scăderea notei la purtare am fost nevoit să accept” continuă giurgiuveanul care a început uşor-uşor să îndrăgească folclorul. În ultimul an de liceu a fost selectat de regretatul coregraf Ion Mihai, cel care a pus bazele ansamblului folcloric “Dunărea” şi astfel a început “aventura vieţii” pentru cel căruia prietenii îi spun Lili. “Am dansat până la 37 de ani când am hotărât că este momentul să mă retrag în culise şi să îi învăţ pe cei care veneau din urmă ceea ce am acumulat eu în toţi aceşti ani” menţionează bărbatul.

Şi-a cunoscut soţia pe scenă
Când vine vorba despre colegii de generaţie, lui Ilie Clement aproape că îi dau lacrimile. “Am fost ca o adevărată familie, şi nu exagerez când spun acest lucru. Cinci dintre dansatori s-au căsătorit cu cinci dintre dansatoare. Printre ei m-am numărat şi eu” afirmă giurgiuveanul care susţine că legăturile sunt şi mai strânse acum pentru că s-au cununat între ei şi au botezat copiii unul altuia.
Giurgiuveanul nu s-a remarcat doar ca un slujitor al spiritului românesc ci şi ca un apărător al legii. A fost timp de 23 de ani angajat al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Ansamblul Muntenia, cea mai mare realizare
“Imediat după ce am fost numit director al «Casei de Cultură a Poliţiei de Frontieră» am decis că este momentul să înfiinţez un ansamblu folcloric, o mai veche dorinţă de-a mea. Din peste 200 de elevi de liceu, am selectat 30 care dovedeau înclinaţii artistice” spune Ilie Clement cel care a reuşit să îi înveţe pe tineri frumuseţea dansului popular românesc.
În cei şapte ani de activitate, ansamblul “Muntenia” a devenit o apariţie constantă în mass-media locală şi naţională, participând la numeroase festivaluri şi concursuri din ţară şi străinătate. “Am fost în Bulgaria şi Turcia, iar anul acesta am fost singurul ansamblu din ţară prezent la seara de folclor din cadrul Festivalului de la Mangalia” spune Clement. Din anul 2009 “trupa” activează în cadrul firmei Nova Force. În momentul de faţă ansamblul “Muntenia” numără 20 de persoane, fiind format din elevi, studenţi, subofiţeri şi chiar şomeri.

NĂSCUT: 17 ianuarie 1954, Giurgiu
STUDII: absolvent al Academiei de Poliţie „Al. I. Cuza”, Bucureşti şi al Facultăţiii de Drept din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”, Sibiu
FAMILIE: Căsătorit, are două fiice şi un nepoţel, David, în vârstă de 6 luni.

CE-I PLACE: Ilie Clement este un împătimit colecţionar de obiecte şi îmbrăcăminte populară. Totodată giurgiuveanul este şi un cunoscut culegător de folclor, de obiceiuri şi datini populare. “Iubesc natura, iubesc animalele şi în special oamenii din jurul meu” mai spune acesta.
CE NU-I PLACE: “Nu îmi place să mă laud cu ceea ce am realizat” declară colonelul în retragere care dispreţuieşte cel mai mult minciuna şi servilismul. Ilie Clement “înfierează” şi lipsa de originalitate despre care afirmă că în ultima vreme este promovată cu încăpăţânare.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:
1) Mai sunt tinerii din ziua de astăzi atraşi de folclor?
Foarte puţini. Din păcate generaţia actuală a uitat de tradiţii şi de obiceiuri. Pune-i să dea din buric şi sunt profesionişti. Pune-i să joace o horă sau o sârbă şi o să vezi că n-au habar de aşa ceva. Le cântă lăutarii iar ei se uită nedumeriţi.
2) Ce planuri aveţi pentru acest sfârşit de an?
Voi organiza în Giurgiu, la mijlocul lunii decembrie, un spectacol de anvergură la care vor participa voci cunoscute ale cântecului popular. Veţi afla mai multe amănunte la timpul potrivit.


Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite