VOCEA GALAȚIULUI Vă implor, dați-mi un primar pe care să merite să-l votez!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Crângan - coordonator "Adevărul" - ediţia de Galaţi
Costel Crângan - coordonator "Adevărul" - ediţia de Galaţi

De 20 de ani încoace, Galațiul are doar primari care s-au născut oriunde altundeva decât aici. Mai nou, Consiliul local este compus, cam o treime, din „cetățeni de import". Nici nu-i de mirare că orașul a ajuns o ruină... Oare chiar nu gasim, în tot Galațiul, un gospodar de-al locului?!

Vestea cum că Dumitru Nicolae (71 ani) - cunoscut publicului larg și ca Moș Nicolae - ar mai putea candida la un nou mandat de primar al Galațiului m-a răscolit, trebuie să recunosc, profund. Sincer să fiu, nu mă mai așteptam ca Nicolae să producă o astfel de „amenințare", dat fiind că nu mai are nicio listă pe care să candideze, iar starea sănătății domniei-sale este absolut precară.

Boșorogii

La urma-urmelor, să candideze dom`ne, că e dreptul lui democratic! Asta chiar dacă - fatalitate! - posibila reintrare în cursă a actualului primar al Galațiului nu face altceva decât să crească substanțial media de vârstă a celor aflați competiție (cel puțin conform datelor de până acum). Lângă cei 71 de ani ai lui Nicolae se adaugă cele 69 de primăveri ale lui Eugen Durbacă (și el fost primar, între 1992 și 2000), iar Marius Stan, la cei 55 de ani ai săi, pare deja un june-prim al competiției, în vreme ce Marius Necula (48 ani) e „juniorul" trupei.

Anonimii și marginalizații

Despre ceilalți candidați nu merită să discutăm prea mult, dat fiind că fie nu contează în economia jocului (în ciuda vocalizelor pe care le fac pe la TV sau prin newsletter-uri agresive și mincinoase), fie, cum este cazul viceprimarului Nicușor Ciumacenco, au priză la public, conform sondajelor, dar nu-i susține niciun partid. Ce ți-e și cu politica asta... Cândva conta VOX POPULI, acum contează doar ce zice un activist de partid. Comunismul n-a murit!

Veneticii

Uitându-mă la lista cu cei care se bat pentru scaunul de primar am avut o revelație dureroasă: în ultimii 20 de ani Galațiul a fost condus doar de venetici. Durbacă este născut la Bacău, iar Nicolae e din Hârșova. Dacă se îndeplinesc previziunile actuale și iese primar Marius Stan - care este născut la Hunedoara - atunci se va intra în al treilea deceniu în care urbea Galațiului nu este în stare să-și desemneze în frunte un gospodar dintre oamenii locului.

De altfel, această interesantă statistică sugerează, destul de clar, de ce orașul este în starea jalnică de acum.

Bunica mea avea o vorbă: „veneticul nu-ți umple merticul". Mertic = vas cu capacitatea de 2,5 kg folosit pentru măsurarea făinii.

Lacomii

De câțiva ani încoace, ședințele de CL (un for local plin de asemenea cu oameni „de import") sunt doar prilej de dezbateri sterile, politizate la maximum. Singura pată de culoare a acestor ședințe a ajuns să fie târguaiala pentru împărțit privilegii, contracte, sinecure, prime...

Culmea cinismului a atins-o în decembrie un domn consilier (nu-i zic numele, sper că istoria îi va da exact ceea ce i se cuvine!) a propus ca și nevasta lui să fie premiată de Sărbătoarea orașului, că „s-a remarcat". Plenul a fost de acord. Stupid!

Realitatea crudă

Efectele acestui complex de împrejurări sinistru se pot enumera simplu: orașul este în degringoladă urbanistică, Primăria Galațiului funcționează într-o clădire închiriată, n-avem parcuri, n-avem străzi, furnizarea de apă și căldură e mai mult o loterie, societățile publice și deconcentratele sunt înțesate de neamurile politicienilor și de lipitorii de afișe.

În același timp, oferta electorală este dezarmantă: nominalizările făcute de principalele partide aduc în față oameni care n-au nicio treabă cu interesul public. Unii sunt deja plictisiți de viață și râvnesc cel mult la o ciozvârtă de eternitate prin intermediul funcției, alții sunt foarte pasionați de propriile afaceri (cu statul), iar interesul orașului e o chestiune insignifiantă, de back-ground.

După părerea mea, un candidat la Primăria Galațiului ar trebui să vină în fața electoratului cu un plan de afaceri. În care să spună ce vrea să facă, ce resurse financiare sunt necesare și de unde scoate banii. E nevoie de fapte, că de minciuni avem deja podul plin, de la precedentele campanii electorale...

Din păcate, niciunul dintre candidații actuali nu are un proiect care să scoată orașul din crunta mizerie în care se află. Mai rămâne doar visul. Visul că de undeva - habar n-am de unde - va apărea, ca Făt Frumos pe un cal alb - un candidat surpriză, tânăr, cu chef de muncă și cu un plan de renaștere a Galațiului. Domnilor politicieni, vă implor, dați-mi un primar care să merite să fie votat!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite