Seria protestelor continuă. În ciuda frigului, peste 3.000 de gălăţeni au ieşit în stradă şi au strigat lozinci antisistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un eveniment creat pe Facebook anunţă o nouă zi de proteste în Galaţi. Potrivit estimărilor, în această seară, numărul celor care vor mărşălui va fi mai mare decât în zilele precedente.

UPDATE ORA 20:00

Deşi afară sunt doar 4 grade Celsius, peste 3.000 de gălăţeni au ieşit din case pentru a continua seria protestelor antisistem. Aceştia se deplasează acum către Catedrală şi scandează lozinci antisistem. Aici, participanţii la protest au rostit în cor rugăciunea „Tatăl nostru”, iar mai apoi au ţinut un moment de reculegere în memoria tinerilor care au murit în incendiul de la clubul Colectiv.

„M-am săturat ca bisericile să nu plătească taxe şi să păcălească oamenii. Mai avem nevoie şi de spitale în ţara asta”, a spus un tânăr.

De asemenea, oamenii sunt revoltaţi că oraşul de la Dunăre este uitat de guvernanţi.

„Cerem desecretizarea dosarelor de privatizare din ultimii 25 de ani. Din acest motiv tinerii nu au acum un loc de muncă”, ne-a spus un vârstnic venit la mitingul antisistem.

A treia seară de proteste antisistem la Galaţi

Cu lacrimi în ochi, o tânără ne-a mărturisit că a ieşit pe stradă pentru a contribui la un viitor mai bun pentru români. „Îmi este foarte greu să îmi găsesc un loc de muncă. Părinţii mei sunt nevoiţi să lucreze în străinătate şi aşa mă pot ajuta şi pe mine. Îmi doresc să se poată întoarce acasă”, a spus aceasta.

O altă femeie a ieşit în stradă revoltată fiind că tinerii mor în spitale şi nu au acces la un sistem medical performant.

UPDATE ORA 19:20

Sute de gălăţeni se îndreaptă în acest moment către Prefectură, unde sunt aşteptaţi de alţi zeci de protestatari. Marşul este unul paşnic şi nu au fost înregistrate incidente.
_________________________________________

În semn de solidaritate faţă de victimele incendiului de la clubul Colectiv, internauţii cer pedepsirea celor vinovaţi de producerea acestei tragedii.

Astfel, pe Facebook a fost anunţat un marş care va avea loc la ora 16.00, la Elice. De asemenea gălăţenii care doresc să participe la protest se vor întâlni şi la ora 19.00, la VIP, pentru a se îndrepta către Prefectură. La acest eveniment şi-au anunţat deja participarea peste 3.100 de persoane. „Propunerea mea e ca în acea zi, pe străzile din fiecare oraş din România să fie cel puţin 300 de persoane în stradă pentru victimele din Colectiv, fără să facem scandal, doar să stăm acolo în tăcere şi să aducem o floare sau o lumânare şi să încercăm ca prin asta să se ia măsuri şi să se pedepsească responsabilii. Altfel, e posibil ca situaţia asta în care ne aflăm să se repete la nesfârşit. Nu o facem doar pentru victime, ci şi pentru noi toţi”, a scris pe Facebook iniţiatorul evenimentului.

Cum au decurs protestele la Galaţi

Miercuri, în prima zi de proste, aproximativ 3.500 de gălăţeni s-au mobilizat şi au ieşit din case pentru a mărşălui pe străzile oraşului. Revoltaţi de tragedia din Clubul Colectiv, aceştia au scandat lozinci precum „Uniţi salvăm România”, „Vrem spitale, nu vrem catedrale”, „Încă o revoluţie” şi „Hoţii, hoţii!”. Protestatarii s-au deplasat pe traseul VIP - Păpădie - Centru - Primărie - Prefectură - Catedrală.

Un grup impresionant de gălăţeni s-a oprit şi în dreptul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean „Sf. Apostol Andrei”, în semn de apreciere pentru salvatori şi eforturile acestora de a salva vieţi zi de zi.

Un tânăr ne-a declarat atunci că „avem nevoie de schimbarea întregii clase politice, nu este suficientă demisia a două, trei persoane. României îi trebuie o schimbare totală, doar aşa putem eradica corupţia din ţara noastră”.

Tot miercuri, rudele şi prietenii Valentinei Florea, gălăţeanca decedată în incendiul din Clubul Colectiv au participat la protest în semn de solidaritate. În stradă s-au aflat şi părinţi care au venit să mărşăluiască cu bebeluşii lor de doar câteva luni. Aceştia au spus că au ieşit în stradă pentru viitorul copiilor lor, pentru ca ei să nu traiască vremuri ca acestea, în care cu greu reuşeşti să îţi găseşti un loc de muncă şi în care de multe ori, străinătatea este singura soluţie.

În a doua zi de proteste, peste o mie de gălăţeni au ieşit pe străzile oraşului pentru a protesta antisistem. Aceştia au ajuns la Prefectură şi au scandat lozinci precum „Toate partidele, aceeaşi mizerie”, „Ruşine, ruşine să vă fie!”.

„Vrem să scăpăm de hoţi. Abia am împlinit 18 ani şi nu vreau să votez pe unul care ne fură”, a spus un tânăr.
 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite