REPORTAJ/ Patronii mai multor restaurante din Galaţi au transformat trotuarele în cârciumi, cu complicitatea Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficul pietonal din mai multe zone ale Galaţiului este strangulat de mesele şi scaunele scoase în stradă. Reprezentanţii municipalităţii susţin că terasele ad-hoc funcţionează în baza unor autorizaţii valabile doar în perioada sezonului estival.

Profitând de „indulgenţa" autorităţilor, vara, patronii restaurantelor şi teraselor îşi scot mesele şi scaunele direct pe trotuare, ocupând cel puţin jumătate din lăţimea spaţiului destinat pietonilor. Astfel de situaţii se întâlnesc îndeosebi în zonele aglomerate ale oraşului, precum Faleza Dunării, Ţiglina 1 şi Centru.

Trotuar blocat

Exemplul cel mai elocvent este în cartierul Ţiglina 1, unde mai mulţi administratori de terase practică acest sistem de colonizare a trotuarelor. În consecinţă, trecătorii sunt nevoiţi să meargă în şir indian printre sau pe lângă mese. Nici locatarii blocurilor din vecinătatea acestor terase nu sunt încântaţi de atâta „intimitate".

„Eu înţeleg că trebuie să facă bani, dar nici să se blocheze trotuarul nu este corect. Dacă mesele ar fi fost puse numai pe un singur rând nu ar fi deranjat traficul pietonal la fel de mult", s-a plâns Mioara Pandalache, în vârstă de 54 de ani.

Aceiaşi nemulţumire o are Daniela Bulişteanu, mămica unui copilaş de doi ani: „Locuiesc la unul din blocurile A din Ţiglina I, ies în fiecare zi să plimb copilul cu căruciorul şi nu prea am loc pe unde să trec. Nu e normal să blocheze jumătate din trotuar", a spus femeia.

Am întâlnit însă şi gălăţeni care sunt încântaţi de existenţa acestor terase şi preferă să se aşeze la aceste mese.
"Este vară, e cald, e bine că avem astfel de terase. În alte oraşe, se practică de mult aşa ceva şi nu este nicio problemă",
spune Mirela Niacşu, 43 de ani.

Ce spun autorităţile

De la reprezentanţii municipalităţii aflăm că terasele din zonele mai sus amintite funcţionează în baza unor autorizaţii sezoniere.

„Sunt autorizaţii valabile pe perioada sezonului estival. S-a închiriat cu 6,69 lei metrul pătrat pe lună. Este preţul stabilit prin hotărâre de Consiliu Local”, ne-a declarat Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Citeşte amănunte în ediţia locală de Galaţi-Brăila a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a „Adevărul" (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite