Proiecte de peste 30.000 de dolari pentru cercetarea şi conservarea sturionilor din Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice şi Biodiversitate din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a câştigat două proiecte, ambele în cadrul programului „The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund”.

Primul proiect se numeşte „Survey and Research, on the Natural Habitat in the Northwest of the Black Sea, the Criticall Endangered Anadromous Sturgeon Species (Monitorizarea şi cercetarea speciilor critic periclitate de sturioni anadromi, în Nord-Vestul Mării Negre), iar cel de-al doilea se numeşte „Research and conservation of wild sturgeon and and their aquatic habitat from the Northwest of Black Sea (Cercetarea şi conservarea sturionilor sălbatici şi a habitatelor acvatice ale acestora din Nord-Vestul Mării Negre). Coordonatorul celor două proiecte este Tudor Ionescu, din cadrul Centrului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice şi Biodiversitate.

MBZ Conservation Found este un fond privat de finanţare, care are ca prioritate conservarea speciilor ameninţate cu dispariţia şi promovează protecţia naturii prin acodarea de granduri pentru sprijinirea iniţiativelor individuale de conservare a speciilor, recunoaşterea liderilor în domeniul conservării speciilor şi ridicarea importanţei speciilor în dezbaterea internaţională despre conservare.

Grant-urile acordate au valoare maximă de 25 000 de dolari, sumă nerambursabilă, care se acordă în avans şi care nu necesită cofinanţare. Rata de succes al aplicaţiilor depuse pe acest program, este de 9.7% (https://www.speciesconservation.org/grants/), conform datelor oficiale postate pe site-ul programului, iar în total din anul 2009 s-au finanţat 1.803 proiecte, în valoare totală de 17 milioane de dolari.

Finanţare pentru două proiecte majore

Centrul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice şi Biodiversitate din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi (UDJG) a primit finanţare pentru două proiecte în valoare totală de 30.500 de dolari. În total, pe parcursul a nouă ani, MBZ Conservation Found, a finanţat în Europa 95 de proiecte, din care în România 7 proiecte, două din acestea fiind câştigate de UDJG. Valoarea totală a grant-urilor implementate în România, din 2009 până în prezent, este de 76.000 de dolari, din care aproape 50% este finanţare acordată UDJG prin Centrul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice şi Biodiversitate, cele două proiecte fiind pe primele două locuri.

De la înfiinţare, MBZ Conservation Found a finanţat în toată lumea, în peste 50 de ţări,  119 proiecte, în care specia de interes a fost o specie de peşti, iar din această categorie fac parte şi proiectele câştigate de centrul din cadrul UDJG. Ca valoare a finanţării, al doilea proiect (câştigat în 2018) este pe locul patru, în timp ce primul proiect câştigat în 2016 se clasează respectiv pe  locul 19.


În anul 2016, în toată lumea  au fost finanţate 13 proiecte. Unul din acestea a fost proiectul finalizat cu succes de centru cu titlul „Survey and Research, on the Natural Habitat in the Northwest of the Black Sea, the Criticall Endangered Anadromous Sturgeon Species”, iar în anul 2018 în total au fost finanţate cinci proiecte, din care proiectul „Research and conservation of wild sturgeon and and their aquatic habitat from the Northwest of Black Sea” s-a clasat pe locul 1 şi va fi implementat de centru în perioada 2018-2019.

Film documentar cu privire la ultimii 100 de ani pentru sturionii din Dunăre

Pe lângă datele ştiinţifice foarte importante obţinute din monitorizarea sturionilor, în cadrul primului proiect implementat în perioada 2017-2018, s-a realizat şi un foarte interesant film documentar „The Secret Life of Sturgeon-Finding Lucky”, în care în rolul principal este un pui de morun care îşi povesteşte viaţa şi încercările la care sunt supuşi sturionii pentru a supravieţui acestei perioade, în care factorul antropic influenţează decisiv biodiversitatea acvatică din Dunăre şi Marea Neagră.

Proiectul câştigat anul acesta „Research and conservation of wild sturgeon and and their aquatic habitat from the Northwest of Black Sea”, în valoare de 17.000 de dolari, va permite continuarea monitorizării şi cercetării speciilor critic periclitate de sturioni şi va oferi oportunitatea ca cercetătorii să îşi concentreze eforturile către conservarea sturionilor, dar şi să tragă un semnal de alarmă cu privire la importanţa protejării speciilor sălbatice de peşti, implicit a biodiversităţii acvatice.

În acest scop şi ţinând cont şi de însemnătatea deosebită a anului 2018, se propune realizarea unui film documentar „The Secret Life of Sturgeon-Începuturile”, în care se vor include informaţii cu privire la ce au însemnat ultimii 100 de ani pentru sturionii din Dunăre, o analiză tranşantă a „Centenarului Sturionilor” expusă ştiinţific prin imagini artistice.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite