Proiect PHARE/ Centrul de Afaceri de la Galaţi, o pagubă de 6,2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Pierderea finanţării pentru acest proiect  este analizată şi de procurorii de la DNA Galaţi. Banii pentru această investiţie s-au pierdut după ce fostul Minister al Integrării a încredinţat contractul unei firme cu doar cinci angajaţi.

Imediat după ce Comisia Europeană o blocat finanţarea, preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, a încercat să obţină refinanţarea proiectului din fonduri autohtone. Din păcate, lipsa fondurilor la nivel central a zădărnicit, cel puţin pentru moment  această din urmă intenţie.

Cum să pierzi banii UE

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi a câştigat, în anul 2006, prin intermediul fostului Minister al Integrării Europene, structură guvernamentală intrată în componenţa Ministerului Dezvoltării, o finanţare PHARE pentru realizarea la noi în urbe a unui "Centru de Afaceri".

Mai exact, era vorba de continuarea lucrărilor la scheletul de  clădire de lângă Prefectura Galaţi. Şantierul a ceea ce ar fi trebuit să devină o modernă sală de şedinţe datează dinainte de revoluţie.

„Finanţarea europeană acordată pentru continuarea lucrărilor şi schimbarea destinaţiei construcţiei s-a ridicat la 3,9 milioane de euro. Restul sumei, de până la 6,2 milioane de euro trebuie asigurată din surse guvernamentale - 1,3 milioane de euro şi de la bugetul CJ Galaţi - aproape 1 milion de euro”, precizează Ministerul Dezvoltării.

Contractul a fost atribuit în urma unei licitaţii internaţionale organizate de Ministerul Integrării către joint-venture-ul format din firma spaniolă GTM, reprezentanţa în România a societăţii din Madrid, şi Brico SRL Galaţi.

La momentul licitaţiei, GTM  avea doar cinci angajaţi, conform Registrului Comerţului. Lucrările au început în 2007 şi s-au oprit definitiv la sfârşitul lui 2008 când muncitorii de la firma gălăţeană au părăsit şantierul.

Motivul? Începuse criza imobiliară în Spania, iar GTM şi-a închis afacerile din România. Prin urmare Brico nu mai avea de la cine să încaseze banii pentru lucrări.

Plângere veche, la DNA

Stan Ariton, directorul de Brico srl Galaţi a depus o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), biroul teritorial Galaţi, împotriva firmei spaniole.
Deşi plângerea a fost depusă de aproape doi ani, nici până acum nu s-a luat o decizie.

„Dacă se trimitea dosarul în instanţă am fi formulat un comunicat în acest sens, dar nici nu pot afirma nici că s-a decis neînceperea urmării penale”, ne-a declarat Gheorghe Ivan prim-procurorul DNA Galaţi.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite