Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR, aşteptat în Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul BOR va aduce la Galaţi moaştele Sfântului Voievod Brâncoveanu. Foto: Adevărul
Patriarhul BOR va aduce la Galaţi moaştele Sfântului Voievod Brâncoveanu. Foto: Adevărul

În fiecare an, Sărbătorile închinate ocrotitorului spiritual al oraşului Galaţi şi al Arhiepiscopiei Dunării de Jos – Sfântul Apostol Andrei, încreştinătorul poporului român şi protector ceresc al Bisericii Ortodoxe strămoşeşti, reprezintă un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru toţi credincioşii Eparhiei Dunării de Jos

Programul manifestărilor din acest an va debuta în după-amiaza zilei de miercuri, 26 noiembrie, prin Pelerinajul la moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, care vor fi aduse la Galaţi de către Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, spre închinarea credincioşilor din întreaga Eparhie.

În data de 27 noiembrie a.c., programului manifestărilor va continua prin sfinţirea Capelei şi inaugurarea de către Preafericitul Părinte Patriarh a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos din cadrul Palatului Episcopal, clădire reprezentativă pentru patrimoniul naţional bisericesc, construită în timpul păstoririi marelui ierarh Partenie Clinceni (1898-1901), iar în ultimii ani consolidată, modernizată şi reamenajată pentru a găzdui această instituţie ce are rolul de punere în valoare şi evidenţiere a mărturiilor creştine începând din secolul III până în prezent la Gurile Dunării.

Vineri, pe 28 noiembrie a.c., la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos din Galaţi va avea loc Expoziţia de icoane „Sf. Martiri Brâncoveni în spiritualitatea ortodoxă”. Lucrările sunt realizate de elevii secţiei Patrimoniu de la Seminarul Teologic – Galaţi şi de la alte seminarii teologice din Patriarhia Română. Evenimentul va începe la ora 10:00.

La ora 12:00, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei” organizează un simpozion ştiinţific cu participarea delegaţiilor mai multor seminarii teologice din ţară şi de la mai multe licee din Eparhia Dunării de Jos. Expoziţia „Sfinţii Brâncoveni, modele de credinţă, cultură şi demnitate creştinească şi românească, pentru seminaristul de astăzi” a fost realizată pentru a marca 150 de ani de la întemeierea Eparhiei Dunării de Jos.

Manifestările vor continua şi în weekend. Sâmbătă, 29 noiembrie a.c., va avea loc un program liturgic şi catehetic organizat pentru lucrătorii platformei siderurgice ArcelorMittal cu prilejul aducerii spre închinare a moaştelor Sf. Andrei. Evenimentul va începe la ora 10:00, în Capela „Sf. Andrei” - platforma siderurgică ArcelorMittal.

O oră mai târziu, studenţii creştini se vor întâlni cu 35 de copii nevoiaşi.

De asemenea, gălăţenii vor putea merge în weekend pe Esplanada de la Potcoava de Aur, unde va fi organizat „Târgul meşterilor populari”.

Sâmbătă, la ora 18:00, la Catedrala arhiepiscopală şi în toate bisericile din municipiul Galaţi se va auzi slujba de priveghere închinată Sfântului Apostol Andrei. O oră mai târziu, va avea loc „Pelerinajul luminii”.

Duminică, în Catedrala Arhiepiscopală se va citi acatistul Sfântului Apostol Andrei şi cel al Sfinţilor martiri Brâncoveni.

La ora 12:00, în spitalele din municipiu şi în Protoieria Galaţi va avea loc un program social-filantropic de oferire a mesei de prânz, precum şi oferirea de pachete cu alimente sau hrană caldă (acolo unde sunt centre sociale) tuturor creştinilor prezenţi la Sfânta Liturghie în bisericile parohiale.

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite