EXCLUSIV Drama fetei găsite plină de sânge pe o stradă din Galaţi. Cum a ajuns copila în grija statului. Psiholog: „Este distrusă emoţional“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Protecţiei Copilului Galaţi FOTO C Crângan
Sediul Protecţiei Copilului Galaţi FOTO C Crângan

Părinţii fetei au ajuns la închisoare acum doi ani, iar rudele au refuzat să o ia în grijă, argumentând că nu îşi pot permite să o crească. Ancheta socială făcută în 2017 a concluzionat că atât bunicii materni, cât şi cei paterni trăiesc într-o sărăcie cumplită, în locuinţe improvizate.

Fata de 14 ani găsită plină de sânge de la brâu în jos pe o stradă din Galaţi are o poveste dramatică. Ea a crescut într-o familie cu mari probleme, fiind aproape orfană, dat fiind că atât mama ei, cât şi tatăl au lipsit, din diverse motive (dar mai ales penale) perioade îndelungate, iar bunicii au preferat să nu se implice.

Mai mult decât atât, în urmă cu doi ani, părinţii copilei au ajuns la închisoare, în stare de recidivă după condamnări anterioare, iar rudele au refuzat, pur şi simplu, să o ia pe copilă în grijă, argumentând că nu-şi pot permite să o crească.

O familie cu mari probleme cu legea şi cu morala

Tatăl fetei a avut în ultimii ani numeroase probleme cu legea, fiind iniţial condamnat cu suspendare pentru furt calificat şi apoi încarcerat pentru recidivă. Practic, mama fetei nu s-a putut baza pe el aproape deloc, la rândul ei având probleme cu legea (a avut legături cu o reţea de spărgători de locuinţe, de proxenetism şi prostituţie, fiind, de asemenea, condamnată la închisoare).

În 2017, atunci când s-a făcut ancheta socială legată de situaţia minorei, a ieşit la iveală faptul că familia ei trăia într-o teribilă mizerie şi promiscuitate. Niciuna dintre rudele apropiate (bunici materni şi paterni, unchi şi mătuşi) nu a dorit să preia fata în grijă, scuza lor fiind sărăcia.

De altfel, aceştia nu deţin locuinţe proprii, ci trăiesc în spaţii insalubre, fără utilităţi minimale, din clădiri abandonate sau încropite din resturi la periferia oraşului Galaţi.

Şi chiar dacă aceştia ar fi dorit să se ocupe de îngrijirea copilei, în mod cert nu ar fi îndeplinit condiţiile minime cerute de lege.

În cei doi ani în care a fost în grija Protecţiei Copilului Galaţi, fata nu a ridicat probleme deosebite. A mers la şcoală şi, chiar dacă rezultatele la învăţătură nu au fost grozave, măcar s-a străduit.

În ultima perioadă, însă, după ce l-a cunoscut pe băiatul de 15 ani care a agresat-o sexual, comportamentul ei s-a schimbat, fata devenind mult mai interesată de reţelele de socializare şi de ieşiri în oraş.

„Nici nu-i de mirare că s-a ataşat mai mult decât este normal de acel băiat, având în vedere că în întreaga ei viaţă s-a zbătut într-o cumplită lipsă de afecţiune şi s-a agăţat de iluzia unei iubiri miraculoase. Copilul acesta este distrus emoţional. Este nevoie de consiliere psihologică serioasă pentru a reveni la normalitate”, a declarat, pentru „Adevărul”, psihologul Adrian Toma.

Incidentul care a dus la rănirea ei (medicii au confirmat că fata avea leziuni vaginale atunci când a fost adusă) a fost posibil şi pentru că, potrivit procedurilor legale, minorii internaţi în centre de plasament pot pleca neînsoţiţi în oraş, situaţie care îi poate expune diverselor pericole şi tentaţii.

De altfel, doar la Galaţi, în ultimii cinci ani au fost nu mai puţin de 12 cazuri confirmate în care minori  aflaţi în grija statului care au fost cercetaţi sau audiaţi în cauze penale legate de comiterea unor infracţiuni precum proxenetism, prostituţie, furt, trafic de droguri sau tâlhărie.

Cum a izbucnit scandalul minorei de 14 ani găsită plină de sânge

Vă reamintim că o scenă înfiorătoare a fost filmată duminică, 4 august 2019, de o trecătoare pe bulevardul George Coşbuc din Galaţi. O copilă, despre care s-a aflat ulterior că are 14 ani, mergea plină de sânge pe abdomen şi pe picioare, spre stupefacţia martorilor.

VIDEO AICI

Femeia care a filmat scenele a oprit o maşină de poliţie care trecea în zonă şi a semnalat că e o fată are nevoie de ajutor, însă oamenii s-au dovedit nepăsători.

s

Femeia îi acuză însă pe poliţişti că ar fi vrut să plece mai departe şi să o lase acolo pe copilă.

„La un moment dat zărim o maşină de poliţie, o oprim şi îi arătăm fata plină de sânge! Atenţie acum, poliţista a vorbit cu fata şi cică fata ar fi zis «nu vrea să vina ambulanţa» (fata fiind minora 14 ani). Ce credeţi că face Poliţia? Voiau sa plece mai departe ca şi cum nu s-a întâmplat nimic! La insistenţele soţului meu poliţista a chemat ambulanţa”, a scris femeia pe Facebook.

Înregistrarea video ataşată mesajului arată, de altfel, că poliţiştii au stat în maşină, la distanţă de fata plină de sânge şi nu au coborât pentru a o ajuta.

Conducerea IPJ Galaţi, sesizată, a dispus două anchete, după ce imaginile cu fetiţa plină de sânge au devenit virale în mediul online, iar un echipaj de poliţie asistă pasiv la întâmplare.

Cei doi poliţişti care au dat dovadă de pasivitate în acest caz vor fi cercetaţi disciplinar şi sancţionaţi potrivit Statutului Poliţistului.

„Având în vedere imaginile apărute în spaţiul public, Compartimentul de Relaţii Publice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi este abilitat să comunice următoarele: Conducerea I.P.J. Galaţi a dispus, încă de ieri, declanşarea cercetării disciplinare faţă de cei doi poliţişti, la finalizarea căreia vor fi dispuse măsurile legale care se impun. Minora care apare în imagini a fost transportată la spital de către un echipaj de salvare, iar în funcţie de rezultatul verificărilor şi a raportului de expertiză medico-legală se va stabili dacă aceasta a fost victima vreunei infracţiuni", a precizat IPJ.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Fată de 14 ani, plină de sânge pe stradă în urma unei posibile agresiuni sexuale, ignorată de poliţişti. Nici măcar nu s-au dat jos din maşină să vadă ce are

Răsturnare de situaţie în cazul fetei de 14 ani găsite plină de sânge pe o stradă din Galaţi. Şeful Ambulanţei: „Nouă ne-a spus că a fost violată!“ 

Psiholog, în cazul fetei găsite plină de sânge pe stradă: „Poliţiştii au ajuns spectatori ai dezastrelor. Ar trebui să li se predea la şcoală bunul-simţ” 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite