Deţinutul cu talent actoricesc care a înşelat zeci de români din închisoare. Pedeapsa record la care a fost condamnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Penitenciarul Galaţi Foto: arhivă Adevărul
Penitenciarul Galaţi Foto: arhivă Adevărul

Un bărbat închis în Penitenciarul Galaţi a reuşit să escrocheze 29 de români, folosindu-se de abilitatea de a-şi schimba tonalitatea vocii şi de mai mulţi complici care ridicau banii de la victime. Prejudiciul este impresionant, depăşind 60.000 de euro.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv, pe 24 septembrie, pe Şerban Răzvan la 23 de ani, 10 luni şi 435 zile de închisoare, un rest de pedeapsă rămas neexecutat după liberarea condiţionată, pentru înşelăciune. Bărbatul a înşelat 29 de români din spatele gratiilor folosindu-se de talentul său actoricesc, recunoscut şi de anchetatori.

Deţinutul are abilitatea de a-şi schimba tonalitatea vocii, astfel încât victimele să creadă că vorbesc cu mai multe persoane. Şerban Răzvan şi complicii săi au înşelat inclusiv copii de 12 şi 14 ani prin metoda ”Accidentul”. Ajutat de alţi 10 complici, bărbatul pretindea că este avocat, comisar de poliţie sau rudă a victimelor, cărora le spunea că a avut loc un grav accident de circulaţie, soldat cu rănirea unui minor, iar pentru rezolvarea situaţiei cerea diverse sume de bani. 

Deţinutul a reuşit să creeze o amplă reţea  din Penitenciarul Galaţi prin intermediul căreia a înşelat 16 persoane, prejudiciul fiind şi el impresionant: 188.850 de lei, 20.610 de euro şi 13.100 de dolari.  Escrocii nu au avut milă nici de persoanele paralizate. Florin Palade, unul dintre complicii lui Şerban Răzvan, a mers la casa unei persoane de vârsta a treia imobilizată la pat şi i-a luat toţi banii din şifonier, după ce i-a spus victimei că are nevoie de ei pentru a-i scăpa o rudă de problemele juridice.

Cum funcţiona escrocheria ”chirurgul şpăgar”

Şi 13 ieşeni au căzut în plasa deţinutului. În discuţiile cu aceştia, Şerban Răzvan pretindea că este medic chirurg, cerând mită pentru pretinse operaţii la care ar fi trebuit supuse rude de-ale păgubiţilor. Din puşcărie, Şerban suna la întâmplare persoane din Iaşi, cărora le spunea că rude de-ale lor au fost implicate în accidente rutiere grave.

Când găsea un naiv, deţinutul îl ţinea la telefon până când acesta era de acord să ofere sume mari de bani pentru operaţiile fictive. Sumele ajungeau la el prin intermediul unui complice din Iaşi, care se deplasa la domiciliul victimelor, sau la adrese stabilit de comun acord, pentru a primit „şpăgile”. 

Imagine indisponibilă

O sumă foarte mare de bani a obţinut Şerban în data de 5 ianuarie 2016, atunci când a contactat o bătrână din Iaşi şi i-a spus că fiul acesteia fusese implicat într-un accident rutier. Deţinutul s-a recomandat ca fiind medicul „Zamfir de la Urgenţe“ şi i-a spus femeii că fiul ei a suferit multiple fracturi şi, pentru a fi operat, are nevoie de 12.000 de lei.

Ieşeanca a ieşit de îndată din casă, fiind ţinută în telefon de falsul doctor, pentru a nu reuşi să îşi sune fiul. Victima a mers la bancomat, unde a extras suma de 12.000 de lei, pe care i-a înmânat-o lui Gabriel Popa. Acesta din urmă s-a recomandat, la rândul său, angajat al Casei de Asigurări de Sănătate. Când M.B. a mers la spital şi a întrebat de doctorul Zamfir, a aflat că fusese înşelată. În acest fel au fost păcălite şi alte victime, care au depus plângere la Poliţie pentru a-şi recupera banii.

Vorbea cu victimele pe mai multe voci

Pe 2 ianuarie 2016, o altă persoană a căzut în plasa deţinutului, oferindu-i complicelui Popa suma de 5.000 de lei pentru o pretinsă operaţie la care ar fi trebuit operat nepotul victimei. Pe 3 ianuarie, escrocheria lui Şerban a ajuns la nivel de scenetă. Într-o discuţie cu o victimă, deţinutul a vorbit pe două voci, o dată mimând că e fiul victimei şi că a rănit şi a doua oară că e presupusul doctor care ar fi trebuit să realizeze operaţia. 8.000 de lei a înmânat partea vătămată complicelui deţinutului. Un caz identic a fost pus în scenă şi pe 20 februarie 2016, atunci când victima a plătit 3.000 de lei drept mită pentru o falsă operaţie.

Pe 22 martie 2016, Şerban Răzvan s-a recomandat ca fiind doctor în Belgia şi i-a spus unei bătrâne din Iaşi că fiica sa a fost implicată într-un accident rutier şi că e nevoie de o operaţie de urgenţă. Victima a mers în parcul din faţa Policlinicii „Sf. Spiridon“, unde a oferit 1.500 de euro, 500 de lei şi mai multe bijuterii de aur complicelui lui Şerban. A doua zi, un bărbat a achitat şi el 7.600 de lei lui Gabriel Popa, trimisul unei presupus medic de la Spitalul „Sf. Spiridon“, în rea­litate deţinutul Şerban.

„Dirijarea acestor operaţiuni în timp real necesită din partea autorului atât posibilitatea păstrării legăturii simultan sau în paralel cu victima şi cu complicele, cât şi capacitatea de adaptare, de improvizaţie, tact, stăpânire de sine, nu de puţine ori un real talent actoricesc, fiind vorba despre o activitate complexă care conturează o periculozitate socială sporită şi un înalt grad de cinism“, a precizat procurorul de caz în rechizitoriu.

Alte victime au fost păcălite de Şerban Răzvan după ce acesta a pretins că este poliţist sau avocat, cerând bani pentru ca fiii sau fiicele victimelor să nu fie arestate pentru accidente fictive. Printre victime s-a numărat şi un copil de 7 ani, care a oferit banii găsiţi prin casă, aproximativ 1.000 de lei pentru ca părinţii săi să nu fie arestaţi.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite