Cumpărătorul Arcelor Mittal Galaţi a finalizat achiziţia Aluminium Dunkerque,  cea mai mare topitorie de aluminiu din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sanjeev Gupta Foto: ArcelorMittal Galaţi
Sanjeev Gupta Foto: ArcelorMittal Galaţi

GFG Alliance, deţinută de Sanjeev Gupta a anunţat că a finalizat achiziţia Aluminium Dunkerque, cea mai mare topitorie de aluminiu din Europa. Alianţa, cu sediul central la Londra, a declarat că achiziţia unităţii de producţie – care va fi redenumită Liberty Aluminium Dunkerque – deschide calea către un program de investiţii ce au ca scop maximizarea valorii aluminiului produs aici.

Obiectivul GFG este să facă din topitoria Liberty Aluminium Dunkerque, care în prezent are 570 de angajaţi şi a fost achiziţionată de la Rio Tinto pentru aproximativ 500 de milioane de dolari, fundaţia pentru o afacere de producţie integrată mai largă, care să deservească piaţa franceză şi europeană.

În acest scop, GFG efectuează studii de fezabilitate privind dezvoltarea Liberty Aluminium Dunkerque pentru a deveni o unitate de producţie integrată, capabilă să producă componente pentru industria auto şi alte industrii în continuă creştere din Franţa, centrate în jurul capacităţii de producţie de 285.000 de tone pe an ale topitoriei.

Decizia de astăzi urmează achiziţiei de către GFG, la începutul acestui an, a singurului producător de roţi auto din Franţa, AR Industries  - denumit acum Liberty Wheels France - care era deja un client cheie al topitoriei Dunkerque. Acordul a marcat o schimbare semnificativă în sectorul de producţie în aval din Franţa, şi a dus la salvarea a peste 90% din locurile de muncă ale unităţii de producţie Chateauroux.

Achiziţia unităţii din Dunkerque se adaugă portofoliului GFG ca investitor străin semnificativ în Franţa. Compania s-a mutat într-un sediu nou pe Avenue Kleber în centrul Parisului, iar echipa de dezvoltare a afacerii vizează mai multe alte oportunităţi de dezvoltare în sectoarele industrial, energetic şi financiar din Franţa.

Liberty a fost susţinută de un consorţiu format din 7 dintre cele mai mai mari bănci internaţionale printr-un împrumut la termen de 350 milioane USD. Uniunea bancară a fost condusă de Bank of America Merril Lynch cu participarea BNP Paribas, ICBC, ICBC Standard Bank, Morgan Stanley, Natixis, Barclays Bank PLC, Bank of Montreal şi Royal Bank of Canada. Liberty a fost consiliată cu privire la această tranzacţie de către Clyde & Co şi Norton Rose în ceea ce priveşte aspectele juridice şi Grant Thornton UK LLP în ceea ce priveşte aspectele contabile.

GFG Alliance se extinde în sectorul auto

Preşedintele executiv al GFG Sanjeev Gupta a declarat: "Această achiziţie marchează un moment cheie în planul nostru de investiţii din Europa şi totodată reprezintă promisiunea noastră de a crea în Franţa o bază solidă pentru o nouă afacere industrială puternică şi integrată, capabilă să creeze produse cu înaltă valoare adăugată şi locuri de muncă sustenabile.

"Liberty Aluminium Dunkerque şi Liberty Wheels France oferă facilităţi excelente, expertiză şi forţă de muncă calificată care ne permit să creştem puternic prin investiţii pe termen lung. Studiile privind investiţia Liberty Aluminium Dunkerque în crearea unui produs cu valoare adăugată mare, aluminiul, ne-au confirmat ipotezele iniţiale şi vom continua colaborarea noastră privind dezvoltarea programului de investiţii”.

"Ne bucurăm să primim Liberty Aluminium Dunkerque în Alianţa GFG şi aşteptăm cu nerăbdare să împărtăşim experienţa şi resursele internaţionale, ceea ce ne va permite să ne extindem puternic în industrii cheie precum sectorul auto", a adăugat Sanjeev Gupta.

Jay Hambro, directorul general de  investiţii al GFG Alliance, a declarat: "Liberty Aluminium Dunkerque este o companie performantă, cu echipamente moderne, conexiuni excelente de transport la pieţele cheie şi forţă de muncă înalt calificată. Există un uriaş potenţial de extindere, de modernizare suplimentară şi de aplicare a strategiei GREENALUMINIUM a GFG.

"Odată cu intrarea noastră pe piaţa franceză, în calitate de producător de aluminiu, aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu partenerii noştri pentru a aduce şi alte linii de business pe care GFG le deţine. Dorim să explorăm oportunităţi legate de infrastructură, prin compania SIMEC, de energie regenerabilă şi de servicii financiare prin Wyelands şi de servicii în domeniul imobiliar prin JAHAMA, ca parte a unei oferte integrate a GFG".

Directorul General al Liberty Aluminum Dunkerque, Guillaume de Goÿs, a adăugat: "Compania Aluminium Dunkerque este bucuroasă să se alăture Alianţei GFG, o decizie care creează oportunităţi importante pentru angajaţii şi partenerii noştri. Susţinem pe deplin strategia GFG de a deveni un Centru de Excelenţă pentru Aluminiu. Împreună, vom construi un viitor ambiţios, vom continua să fim furnizorii principali pentru clienţii noştri şi să dezvoltăm Aluminum Dunkerque într-un mod responsabil şi durabil".

Folosirea aluminiului pentru caroserii se va dubla în următorii 10 ani

Piaţa europeană şi globală a automobilelor a crescut cu peste 50% în ultimul deceniu şi va creşte în continuare în anii următori. În Europa, numai autoturismele pe benzină şi-au majorat cota de piaţă la 58%, iar extinderea vehiculelor cu propulsie alternativă a crescut la 30% în ultimul trimestru.

GFG doreşte să îşi utilizeze avantajul competitiv şi să capitalizeze pe creşterea cererii pentru  metale uşoare şi de mare rezistenţă din industria auto, mai ales în contextul creşterii parcului de vehicule electrice. Conţinutul total de aluminiu din vehiculele europene se estimează că va creşte de la 3,3 la 3,4 milioane de tone anual, până în 2024 şi că utilizarea, la nivel mondial, în următorii 10 ani, a aluminiului pentru tabla de caroserii va depăşi dublul nivelului actual.

Companiile achiziţionate au fost redenumite de la Aluminium Dunkerque SAS la Liberty Aluminium Dunkerque SAS, iar RTA Holdco France 2018 SAS a devenit Liberty Aluminium Service SAS. Schimbările de nume sunt valabile începâmd cu 14 decembrie 2018, data achiziţiei.

GFG intenţionează, de asemenea, să aplice strategiile sale Greensteel şi Green Aluminium în Franţa şi în alte ţări din Europa care promovează producţia competitivă, cu emisii scăzute de dioxid de carbon şi durabilă prin utilizarea metalelor reciclate şi a energiei regenerabile.

În decembrie 2016, compania GFG Liberty a achiziţionat de la Rio Tinto topitoria de aluminiu din Lochaber, Scoţia şi investeşte momentan 120 de milioane de lire sterline pentru modernizarea şi extinderea unităţii, incluzând adaugarea unei fabrici de producere a jantelor auto care va folosi aluminiul produs în această topitorie, şi va crea 400 de locuri de muncă şi va avea impact în economia regională şi în lanţul de aprovizionare.

Cine este GFG Alliance

GFG Alliance este un grup internaţional în domeniul energiei, mineritului, metalelor, ingineriei, logisticii şi serviciilor financiare, cu sediul central la Londra şi cu centre în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney şi New York, cu o prezenţă în aproape 30 de ţări în toată lumea. GFG Alliance, cu peste 14.000 de angajaţi în prezent şi cu o cifră de afaceri de peste 15 miliarde de dolari, este format din companii din domeniul industrial şi al metalurgiei sub numele de “Liberty”, un grup în domeniul resurselor energetice, transportului şi infrastructurii “SIMEC”, Wyelands, divizia bancară şi de servicii financiare, şi JAHAMA Estates în domeniul imobiliar.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite