Coplata pentru spitalizare  a devenit obligatorie, dar încă nu poate fi plătită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Clinic de Urgenţă. Foto: Marius Mototolea
Spitalul Clinic de Urgenţă. Foto: Marius Mototolea

Cu o singură excepţie, cea a Spitalului de Psihiatrie, celelalte unităţi medicale cu paturi n-au putut fixa valoarea coplăţii în lipsa normelor de aplicare a Contractului-cadru prin care se instituie noua taxă.

Luni, 1 aprilie, intră în vigoare o nouă prevedere legală, potrivit căreia, la externarea din spitale, anumite categorii de bolnavi au obligaţia să achite o taxă cuprinsă între cinci şi zece lei numită coplată. Cu toate astea, nu vor merge la casieriile spitalelor întrucât conducerile instituţiilor medicale n-au cum să stabilească valoarea acesteia în lipsa normelor de aplicare a Contractului-cadru.

Potrivit legii, coplata nu se aplică pentru minori, ucenicii sau studenţii fără loc de muncă, precum şi pentru bolnavii care suferă de afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, cu condiţia să nu realizeze venituri din muncă sau pensie.

Din categoria pensionarilor, vor fi scutiţi de coplată doar cei care au ca unic venit pensia, iar aceasta nu depăşeşte 740 de lei.

Singurul spital care a stabilit deja valoarea sumei percepute cu titlu de coplată este cel de Psihiatrie, unde bolnavii externaţi vor achita şase lei.

La celelalate unităţi medicale cu paturi din Galaţi, se aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a normelor de aplicare a Contractului-cadru.

"La acest moment, nu se poate face un asemenea calcul întrucât nu avem norme de aplicare. În orice caz, orice venit suplimentar pentru spital este bine-venit, căci face posibilă rezolvarea unei probleme în condiţiile în care, aşa cum se ştie, nevoile sunt multe. Sigur, rămâne de vazut şi cum s-a stabilit că pot fi cheltuite fondurile provenite din coplată. Pe de altă parte, nu avem motive să ne aşteptăm la colectarea unor sume importante, întrucât coplata are o valoare relativ modică", a declarat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi.

Pentru stabilirea cuantumului coplăţii la spitale trebuie convocate Consiliile de Administraţie. Nu şi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, la care, dat fiind profilul instituţiei, nu se percepe coplata.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite