Clădiri monument-istoric ce amintesc de parfumul târgului de altădată: Casa Balş a fost clădită de meşteri levantini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O clădire monument-istoric ce aminteşte de parfumul târgului de altădată din Galaţi este Casa Balş, situată pe Domnească nr.67. Imobilul a fost lăsat mult timp să se degradeze, însă de câţiva ani, actualul proprietar a început lucrări de conservare şi de restaurare.

Conform site-ului Direcţiei de Cultură Galaţi, clădirea se regăseşte pe lista monumentelor istorice , fiind construită undeva pe la mijlocul secolului al- XIX-lea.

CITEŞTE ŞI: Campanie "Adevărul de Seară": Hai să salvăm istoria oraşului Galaţi!

Salvaţi Palatul Simion Gheorghiu, una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Galaţi

Istoricul clădirii

Paul Balş, un boier din Iaşi a obţinut locul în schimbul unor case mai vechi, în anul 1913. Casa existentă este construită în perioada 1913-1915. În anul 1922, prin ordonanţa de adjudecare transcrisă la Tribunalul Covurlui, sub numărul 3.909, casa a trecut în proprietatea lui I.D.Popovici, inginer şef la Şantierele Navale.

image

Casa are o arhitectură frumoasă şi unică. Pe frontispiciul casei înspre stradă, deasupra celor trei ferestre ale salonului cel mare, pe mijlocul faţadei, se afla un basorelief cu armele casei. Abordarea blazonului, specific popoarelor occidentale, era un obicei neobişnuit în ţara noastră.

De la Direcţia Judeţeană pentru Cultură am mai aflat că este un model de casă franţuzească, cladită de meşteri levantini. Este aşezată perpendicular pe strada Domnească, fapt ce demonstrează ideea de casa ţărănească. Intrarea din curte se făcea printr-o marchiză, pridvor stilizat, se urcau câteva trepte şi se ajungea într-o cameră mare, centrală, luminată pe sus printr-un tavan de sticlă şi ferestrele largi ale marchizei. Casa se prelungea cu geamlâc pe coridor, dând în camere cu diferite destinaţii.

Imobilul respectiv a găzduit o vreme îndelungată celebrul restaurant „Bulevard". Gălăţenii trecuţi de a doua vârstă îşi amintesc cu nostalgie despre Casa Balş.

„Era o adevărată splendoare această casă. Clădirea era un veritabil monument de artă, maiestoasă, îngrijită. Centrul oraşului era unul din cele mai frumoase din ţară, vizitat de mulţi francezi, nemţi, greci", ne-a povestit despre frumuseţea aerului de mahala Victoriţa Bujoreanu, fostă învăţătoare.

"Casa aceasta a fost de o frumuseţe rară. Nu existau în alte oraşe case cu o arhitectură mai deosebită. Păcat că nu s-a făcut nimic pentru păstrarea ei în forma originală", ne-a spus Ioan Manole, pensionar.

Parfumul „târgului de altădată" este regretat şi de istoricul gălăţean Ion Caşu: „Înainte de 1950, casele din zona veche a oraşului erau foarte frumoase. Astăzi ele se află în paragină. Mare păcat că nu se face nimic pentru salvarea lor".

În prezent, clădirea a intrat într-un proces de restaurare şi conservare. Actualul proprietar a înlocuit tâmplăria originală cu una de termopan şi astfel casa şi-a pierdut puţin din farmecul de epocă.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite