Ce să nu faci niciodată la volan când drumul este acoperit cu gheaţă sau polei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi şoferi fac greşeala de a şofa pe gheaţă sau polei exact ca vara, riscând să provoace astfel grave accidente de circulaţie. Există câteva lucruri pe care şoferii nu au voie să le facă la volan când carosabilul este acoperit de zăpadă, ori s-a format gheaţă sau polei.

Mulţi conducători auto se bazează pe experienţa lor pentru a-şi conduce maşinile în sezonul rece după cum consideră de cuviinţă, ignorând câteva reguli banale pe care trebuie să le respecte pentru a se deplasa în siguranţă cu autovehiculul. Vă prezentăm mai jos cele mai importante dintre acestea.

Sistemele electronice ale maşinii

Deşi pare greu de crezut, sunt mulţi şoferi care decuplează sistemele de siguranţă ale maşinii pentru a putea face ce vor în trafic. Problema este că se pun în pericol nu numai pe ei, dar şi pe pasagerii din maşină şi ceilalţi participanţi la trafic. Decuplarea sistemelor electronice, cum este ABS-ul şi ESP-ul, îi pune în situaţia de a nu mai putea frâna în siguranţă atunci când carosabilul este acoperit cu gheaţă, zăpadă sau polei. Practic, maşina devine sanie, fiind imposibil de controlat chiar şi pentru cei mai experimentaţi şoferi, iar în acest context se produc grave accidente de circulaţie.

Păstrează distanţa faţă de maşinile din faţă

Nu puţini sunt conducătorii auto care preferă să meargă foarte aproape de maşinile care circulă în faţa lor, iar la semafoare sau trecerile de pietoni mai că nu se lipesc de bara autovehiculelor din faţă. Dacă vara acest mod de a şofa mai poate fi înţeles, deşi nici atunci nu este lipsit de pericole, iarna există mari şanse să tamponaţi maşina din faţă, mai ales atunci când şoferul frânează brusc. Recomandat este să păstraţi o distanţă de siguranţă, astfel încât să evitaţi incidentele nedorite din trafic.

Nu brusca volanul

Unul dintre cele mai elementare sfaturi pe timp de iarnă, dar care este valabil şi când carosabilul este uscat, este să nu bruscaţi volanul. Evident, pot apărea diverse situaţii, cum ar fi un pieton sau un animal care să vă apară brusc în faţă, situaţie în care trebuie să efectuaţi o manevră pentru a evita impactul, dar acestea sunt excepţii. În special iarna, când pe carosabilul se formează gheaţă sau polei, sub nicio formă nu este indicat să bruscaţi volanul pentru că maşina va intra într-un derapaj necontrolat şi riscaţi să provocaţi un accident de circulaţie. Recomandat este să vă luaţi măsuri de precauţie, cum ar păstrarea unei distanţe suficient de mari faţă de maşina care circulă în faţă şi să reduceţi viteza dacă şoseaua este acoperită de zăpadă sau gheaţă, astfel încât să nu fiţi nevoit să bruscaţi volanul.

Anticipează mişcările din trafic

Cea mai sigură cale de a evita problemele din trafic în sezonul rece este să anticipaţi ce se poate întâmpla în trafic. Acest lucru este în bună măsură posibil şi nu este nevoie de o experienţă de ani de zile la volan. De pildă, atunci când observaţi că semaforul este pe roşu, puteţi frâna din timp pentru a evita o posibilă tamponare cu maşina din faţă. Acelaşi lucru îl puteţi face şi când vă apropiaţi de o trecere de pietoni, dar este să fiţi atenţi şi la ce se întâmplă pe celălalt sens de circulaţie. Puteţi astfel să observaţi dacă un şofer face o depăşire hazardată şi intră cu maşina pe contrasens sau un copil traversează strada în fugă printr-un loc nepermis, frânând la timp şi evitând astfel producerea unui accident. Atenţia distributivă este cheia pentru o deplasare în siguranţă, în special iarna.

Nu frâna brusc

Este de domeniul evidenţei şi pentru începători că nu puteţi frâna brusc sub nicio formă când sunteţi în trafic, iar carosabilul este acoperit de zăpadă, ori s-a format gheaţă sau polei, pentru că riscaţi ca maşina să derapeze şi să provocaţi un accident. Folosiţi frâna de motor ori de câte ori aveţi ocazia pentru că astfel maşina îşi va menţine aderenţa şi stabilitatea şi puteţi frâna în siguranţă, cu excepţia cazurilor de care aminteam anterior, dar unde anticiparea trebuie să joace un rol foarte important. Dacă este nevoie, puteţi frâna, însă uşor, astfel încât autovehiculul să se oprească gradual şi în siguranţă.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite