Cazul înfiorător al românilor ajunşi sclavi în Italia. Cine este traficantul care şi-a bătut joc de conaţionalii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii au scăpat de sclavie în urma unor razii ale poliţiştilor la fermele din centrul şi sudul Italiei Foto:  Polizia Di Stato
Românii au scăpat de sclavie în urma unor razii ale poliţiştilor la fermele din centrul şi sudul Italiei Foto:  Polizia Di Stato

Românii erau exploataţi prin muncă până la epuizare, câte 10-12 ore pe zi, timp de şapte zile pe săptămână, fiind plătiţi cu 4,3 euro/oră. Erau sechestraţi la fermele unde munceau, iar cei care se plângeau de condiţiile de muncă, erau ameninţaţi şi bătuţi.

Tribunalul Galaţi i-a condamnat, pe 28 noiembrie, pe Titi Spânu, liderul uneia dintre cele mai periculoase reţele internaţionale de traficanţi de persoane, originar din oraşul Târgu-Bujor (judeţul Galaţi), şi pe fraţii săi, Iulian Spânu, Valentin Spânu şi Cornel Spânu, pentru trafic de persoane.

Titi Spânu a primit 8 ani de închisoare, în timp ce fraţii săi au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Judecătorii i-au obligat să le plătească la cinci români exploataţi prin muncă peste 25.000 de euro şi au confiscat în folosul statului alţi 40.000 de euro pe care traficanţii de carne vie i-au obţinut de la alţi câţiva zeci de români care nu s-au mai constituit părţi civile în proces. Decizia instanţei nu este definitivă.

Titi şi Iulian Spânu se ocupau de recrutarea şi transportul românilor care voiau să muncească la cules de legume şi fructe în Italia. Românii lucrau alături de indieni, pakistanezi şi africani. Potrivit mărturiilor, fraţii Spînu erau în relaţii de amiciţie cu mai mulţi proprietari italieni de ferme agricole.

”Investigaţiile au relevat că, în perioada 2009 – 2016, cei patru ar fi  racolat peste 100 de victime, pe care le-ar fi transportat în Italia, predându-le unor cetăţeni italieni, pentru a fi exploatate prin muncă”, a declarat comisarul şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Cei patru le-ar fi promis iniţial victimelor un salariu de 1.000 de euro lunar pentru a munci la ferme agricole din  Italia, prezentându-le alte condiţii decât cele reale (referitoare la cazare, durata legală a zilei de muncă).

În realitate, victimele nu puteau pleca benevol de la locurile de muncă şi nu puteau lua contact direct cu angajatorii. Românii munceau 10-12 ore zilnic, câte 7 zile, fiind plătiţi cu 4,3 euro/oră, deşi înţelegerea era pentru 8 ore de muncă, pentru un salariu de 6-7 euro/oră, iar duminica ar fi trebuit să fie zi liberă.

Taxă de protecţie pe sclavie

Un alt bărbat, consătean cu fraţii Spânu, a explicat la DIICOT cum au fost şantajaţi.  „Pentru a fi obligaţi să muncim între 10 şi 12 ore zilnic, patronii italieni, în înţelegere cu Titi Spânu şi fraţii acestuia, ne reţineau actele de identitate, motivând că ne vor încheia contractul de muncă şi ne vor plăti asigurările sociale, dar niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva”, a declarat victima. 

Iulian si Titi Spanu traficanti sclavie Galati

Iulian (stânga) şi Titi Spânu FOTO rotalianul.com

Petruş Cadu a plecat în Italia, pe filiera Spânu, ca simplu muncitor, unde a lucrat mai mulţi ani. „De regulă, munceam dimineaţa între orele 6-12, apoi având o pauză de o oră sau două pentru masă, şi munceam ulterior de la 14 până la orele 20 sau 21”, a declarat acesta.

La sfârşitul lunii, bărbatul strângea 300-400 de euro. Pentru că era conştiincios, a fost promovat ca supraveghetor. „În mai multe rânduri, atât eu, cât şi Dingă Costel i-am ameninţat cu acte de violenţă fizică pe cei care lucrau la fermă, pentru a-i determina să plătească taxa de protecţie de 150 de euro pe lună, iar într-o situaţie, din dispoziţia lui Spânu Titi, împreună cu acesta şi cu Dingă Costel l-am agresat fizic pe unul dintre muncitorii români care refuzase să plătească taxa”, a declarat Cadu.

Trataţi mai rău ca animalele

Bărbatul a povestit şi un alt episod, în care, din dispoziţia lui Titi Spânu, l-a agresat fizic cu bare de fier pe unul dintre muncitorii de la fermă, care refuzase plata taxei. Muncitorul a fost abandonat pe marginea unei autostrăzi, deşi avea leziuni grave. 

„Cazarea ne era asigurată în containere de aproximativ 3 pe 4 metri, unde locuiam 4-5 persoane, condiţiile fiind improprii pentru odihnă”, a declarat, în faţa anchetatorilor, un tânăr din comuna Băleni (Galaţi). Era vorba de o fermă de lângă localitatea Valesse Opeano, iar munca consta în plantarea şi culegerea de dovlecei, căpşuni şi castraveţi.

romani sclavie ferme Italia Galati 1

FOTO Polizia Di Stato

Bărbatul a  fost transferat într-o fermă de lângă localitatea Zevio. „Aici am fost cazat într-o casă din incinta fermei, într-o cameră cu alţi 8 sau 9 sezonieri, programul zilnic de muncă fiind de la orele 6.30 până la orele 19,00, fiind plătit cu 5 euro pe oră”, a  declarat acesta.

Nu a semnat niciodată vreun contract de muncă, dar plătea regulat taxa lunară de 150 de euro.  „Menţionez faptul că, în fiecare lună după plata salariilor, Spînu Titi venea în Italia pentru a ridica de la oamenii săi de încredere banii extorcaţi de la fiecare muncitor sezonier”, a declarat tânărul.

Şi un alt român a descris  condiţiile inumane în care erau siliţi să locuiască: ”Cazarea era de 15-20 de oameni în cameră, femei şi bărbaţi împreună, având toaleta şi duşurile comune cu persoanele de sex feminin”.

Şi-au cumpărat terenuri agricole, imobile şi maşini

De la fiecare persoană exploatată, cei patru ar fi încasat  150 de euro lunar pentru întreaga perioadă în care victimele lucrau în Italia drept comision pentru faptul că le-a fost găsit un loc de muncă, traficaţii obţinând în acest mod peste 100.000 de euro.

Fraţii Spânu au investit banii în terenuri agricole, imobile şi autoturisme. La dosar au fost depuse tranzacţii monetare, prin care Titi şi Iulian Spânu primeau banii de la oameni de încredere din Italia, de regulă tot români, pe care au reuşit să îi racoleze în reţeaua infracţională.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite