"Caritas pe bani publici". AFDJ trebuie să le achite câte 14.000 de euro, celor 122 de angajaţi autodisponibilizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul AFDJ
Sediul AFDJ

Etapa a doua a restructurării este blocată deoarece presupune o cheltuială de şase milioane de lei. În atare situaţie, cei care s-au înscris pe „lista neagră" nu mai aleg şomajul, ci păstrarea statului de salariat.

În februarie, 122 de angajaţi ai Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) urma să fie disponibilizaţi, însă, până una alta, ei continuă să lucreze pentru că instituţia nu are bani să le plătească salariile compensatorii şi culmea, deocamdată nici pe cele curente.

„ Conform Contractului Colectiv de Muncă, cei nominalizaţi pentru disponibilizare urmează să primească, în funcţie de vechime, între 12 şi 24 de salarii medii la nivel de unitate. Valoarea salariului mediu este de 2.438 de lei. Cum însă AFDJ nu dispune de cele şase milioane de lei necesare, procesul de restructurare este blocat deocamdată", afirma recent Ştefan Frunză, liderul Sindicatului Independent Farul.

Situaţia este cu atât mai complicată cu cât proiectul de buget al AFDJ prevede un fond de salarii calculat pentru 652 de salariaţi, ca şi cum disponibilizarea s-ar fi făcut.

Despre situaţia creată, Florin Uzumtoma, directorul AFDJ Galaţi afirmă că cel mai probabil cei 140 de disponibilizaţi vor avea „neşansa" de a rămâne angajaţii instituţiei.

„Cei 122 de angajaţi, din etapa a doua de restructurare, s-au trecut singuri pe listă, tentaţi de cele 24 de salarii compensatorii pe care dacă le înmulţiţi cu 2.400 de lei rezultă o sumă frumuşică pentru fiecare disponibilizat. Din punctul meu de vedere e un fel de Caritas pe banii statului, sau ai contribuabililor, consfinţit prin

Contractul Colectiv de Muncă. Cum AFDJ nu dispune banii necesari achitării acestor plăţi compensatorii, voi solicita rectificarea bugetului pentru a le putea plăti salariile curente celor care fără compensatorii nici nu vor să audă de disponibilizare" a afirmat Florin Uzumtoma.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite