AUDIO Mai mulţi copii dintr-un centru de plasament din Galaţi au fost legaţi, bătuţi şi chiar ameninţaţi cu moartea de asistente şi de infirmiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia a deschis o anchetă la un centru de plasament din Galaţi după ce fosta directoare a realizat înregistrări audio în care angajate ale unităţii îi jignesc şi îi ameninţă cu bătaia de copiii instituţionalizaţi. Femeia care a făcut înregistrările a fost suspendată, nu şi asistentele şi infirmierele care au abuzat de copii.

Povestea incredibilă are loc la Centrul de Plasament Nr. 3 din Galaţi, acolo unde mai mulţi copii au fost legaţi, bătuţi cu diverse obiecte contondente şi chiar ameninţaţi cu moartea de angajatele care aveau ca sarcină supravegherea lor. Toate acestea au fost scoase la iveală de fosta şefă a Centrului, care a surprins în câteva înregistrări audio cele petrecute în instituţie.

"Este vorba despre abuzuri constând în legarea copiilor, bătăi cu palma, cu lingura de lemn sau cu beţe, abuzuri emoţionale, intimidări cu violenţa fizică, ameninţări cu moartea. Acolo sunt copii cu dizabilităţi severe, dar şi cu retard mintal, de la care am putut să aflu anumite nereguli", povesteşte fosta şefă a centrului.

Totul a pornit de la o fetiţă de 12 ani care a întrebat-o pe femeie ce înseamnă anumite cuvinte triviale pe care nu avea de unde să le afle decât de la un adult. Mai mult decât atât, micuţa fetiţă a fost operată în luna februarie, trebuia să ajungă la Bucureşti la un control, dar nimeni nu s-a îngrijit ca acest copil să ajungă în timp util, iar starea ei s-a agravat. A fost la un pas de septicemie.

"Suspiciunile mele au început în luna octombrie. Atunci am făcut şedinţă cu cei din personal, m-am dus la şeful meu ierarhic să-i aduc la cunoştinţă. La momentul la care am făcut acest lucru nu a părut interesat, dimpotrivă, mi-a zis să nu mă ating de anumite persoane", mai spune fosta directoare.

În schimb, pentru că şi-a permis să monteze dispozitive de supraveghere audio fără să respecte legislaţia în vigoare, femeia, care lucra de nouă ani în acel centru de plasament, a fost suspendată din funcţie, în 20 februarie, urmând să fie cercetată disciplinar pe motiv că a folosit ilegal un sistem de înregistrare. În acelaşi timp, infirmierele şi asistentele agresive îşi continuă nestingherite activitatea.

"Sunt cerecetate atât infirmiera care ar fi comis mai multe abuzuri, cât şi directoarea centrului, pentru că a instalat ilegal sisteme de înregistrare", spune Cezar Groza, director adjunct în cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi.

Acum, fosta directoare şi-a angajat un avocat care va contesta deciziile ce vor fi luate împotriva ei.

"Acolo sunt atât abuzuri fizice, cât şi verbale, copiii sunt legaţi. Angajaţii sunt în continuare acolo, nu s-a luat nicio măsură. Persoana care a raportat superiorilor a fost îndepărtată de lângă copii. Vom lua măsurile legale, respectiv contestarea în instanţă a deciziei, oricare ar fi ea. Chiar dacă este o micşorare de drepturi salariale, chiar dacă este un avertisment", a declarat avocata femeii.

În Centrul de Plasament Nr. 3 din Galaţi trăiesc 53 de copii cu dizabilităţi, cu vârste cuprinse între şase luni şi 23 de ani.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite