Un avion cu români este blocat pe aeroportul din Madrid. Armata spaniolă a preluat controlul asupra traficului aerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeroportul Barajas este paralizat (Foto: 20 minutos)
Aeroportul Barajas este paralizat (Foto: 20 minutos)

Armata spaniolă a preluat controlul asupra traficului aerian, după ce controlorii de trafic aerian şi-au luat în masă zile libere pe caz de boală, relatează BBC.

UPDATE 10.50 Două avioane ale companiei BlueAir sunt blocate de azi-noapte pe aeroporturile din Madrid şi din Barcelona, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian din Spania.

Potrivit declaraţiilor Florentinei Ivan, reprezentant BlueAir, aproape 250 de români, pasagerii celor două curse aeriene care ar fi trebuit să ajungă în cursul acestei dimineţi la Bucureşti, pe aeroportul Băneasă, nu au putut reveni în ţară. "Este vorba de 116 pasageri de la o cursă şi de alţi 132 de la cealaltă cursă. Românii afectaţi de grevă fie şi-au reprogramat zborurile pentru altă zi, fie au cerut rambursarea contravalorii biletelor", a precizat Florentina Ivan. Totodată, cursele aeriene Sibiu-Stuttgart, Stuttgart-Bucureşti şi cea către Valencia, tur-retur, programate astăzi, au fost amănate, a adăugat reprezentantul BlueAir.

UPDATE 10.40 Un avion al companiei Tarom este blocat de azi noapte la Madrid

"Mai multe avioane au fost blocate la sol în Spania din cauza opririi lucrului de către controlorii de trafic. Un avion al companiei Tarom, care trebuia să aterizeze la ora 00:40 pe aeroportul Otopeni, a ramas blocat la sol. Nefiind o greva anunţată, companiile decid dacă anulează sau nu zborurile", a declarat pentru adevarul.ro purtatorul de cuvând al Aeroportului International "Henri Coanda", Valentin Iordache.

Compania Easy Jet a anulat un zbor pe ruta Madrid-Bucureşti.

Urmăreşte AICI situaţia grevei aeriene şi află câţi români au rămas blocaţi pe aeroporturile spaniole

Decizia autorizată de guvern vine după ce mai multe aeroporturi spaniole au fost închise, controlorii de trafic aerian luându-şi zile libere. Mare parte a spaţiului aerian al Spaniei rămâne închis de la începerea grevei. Peste 2.000 de zboruri sunt afectate începând de vineri de un protest "spontan" al controlorilor aerieni din aeroportul din Madrid, care şi-au părăsit locurile de muncă.

Totodată, un alt avion aparţinând companiei Wizz Air care trebuia să ajungă sâmbătă, la ora 07.00, la Bucureşti, a fost anulat.

Controlorii de tafic aerian sunt nemulţumiţi de orele şi condiţiile de lucru. Controlorii de trafic poartă de multă vreme negocieri cu conducerea societăţii AENA, de stat, în legătură cu salariile şi condiţiile de muncă.

Iberia a anulat toate cursele de pe aeroporturile spaniole până sâmbătă la 10.00 GMT (12.00, ora României).

Vineri seară, vicepremierul Alfredo Perez Rubalcaba a spus că armata a preluat controlul asupra traficului aerian şi a avertizat că, dacă acţiunea de protest continuă sâmbătă, guvernul va declara stare de urgenţă, obligând controlorii de trafic aerian să revină la muncă, pentru că altfel riscă sancţiuni penale.

Autorităţile estimează că acţiunea de protest ar putea afecta până la 250.000 de persoane.

Ministrul Transporturilor, Jose Blanco, a declarat că cei implicaţi în grevă "folosesc cetăţenii ca ostatici".

Citeşte pe adevarul.es totul despre greva controlorilor din Spania şi află şi motivaţia lor.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite