Tragic! Bolnavii de cancer, pe liste de aşteptare
0Cei 6.000 de bolnavi din judeţ beneficiază doar de doi medici la Ambulatoriul de Oncologie al Spitalului Judeţean. În timp ce conducerea unităţii susţine că aceasta este schema aprobată de minister, iar medicii depăşesc cu mult norma de pacienţi, bolnavii aşteaptă cu lunile să ajungă la un consult.
În judeţul Vrancea sunt înregistrate 6.000 de persoane ce suferă de diferite forme de cancer. Fie în fază terminală, fie la început, pacienţii sunt programţi pe liste de aşteptare ce se întind şi pe câteva luni de zile.
Aceasta pentru că numărul medicilor de la Ambulatoriul de Oncologie al Spitalului de Urgenţă "Sf. Pantelimon" din Focşani este prea mic comparativ cu numărul mare de pacienţi. Doar doi medici sunt angajaţi în Ambulatoriu, dr. Lidia Groza şi dr. Mihaela Stegaru.
Dacă pacienţii care primesc deja tratament sunt văzuţi lunar de medicii oncologi, pacienţii noi sunt nevoiţi să aştepte cu lunile până prind o programare.
"Eu am ajuns cu lista de aştetare a programărilor până la sfârşitul lunii mai. Am avut şi programări întinse pe două luni pentru că nu am cum altfel. Conform legii, noi trebuie să consultăm 20 de bolnavi pe zi, însă eu am şi peste 30 de pacienţi într-o zi. Dacă omul e în fază terminală trebuie să îl văd, dar automat amân pe unul care e deja în listă şi dacă nu îl văd o dată într-o lună, nu îi dau reţeta şi omul nu îşi ia tratamentul", spune dr. Lidia Groza.
Doar 12 paturi la Oncologie
Că pacienţii mor pe lista de aşteptare, este un lucru deja certificat. S-a întâmplat nu de puţine ori. "Tatăl meu a avut cancer la stomac şi a durat aproape două luni de zile până l-am înscris la unul din cei doi medici pentru că erau deja programările făcute. Oricum boala a fost depistată târziu şi a murit la o zi după ce am reuşit să îl duc la control. Nu spun că îl vindeca pentru că ştiu ce înseamnă cancerul dar poate îi putea prelungi viaţa. Două luni de zile nu am putut să îi procur tratament pentru că nu era înscris la unul din cei doi medici să îi dea reţetă", ne-a spus o focşăneancă, sub rezerva anonimatului.
Nici în Secţia de Oncologie situaţia nu e mai bună întrucât de foarte multe ori bonavii sunt internaţi câte doi în pat. Secţia are doar 12 paturi.