Ţeapă pe bani publici la cimitirul din Focşani. Cum a reuşit o firmă să păcălească administraţia oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitirul Sudic din Focşani  FOTO: Ştefan Borcea
Cimitirul Sudic din Focşani  FOTO: Ştefan Borcea

Neregulile, care s-au transformat în dosar penal, au fost descoperite de inspectorii Camerei de Conturi Vrancea, care au verificat cum s-au cheltuit banii alocaţi pentru modernizarea celui de-al doilea cimitir ca importanţă din Focşani.

Constructorul care a câştigat licitaţia pentru modernizarea Cimitirului Sudic din Focşani, firma SC Grafitti Construct din Brăila, a dat o ţeapă de 861.905 lei bugetului Direcţiei de Dezvoltare şi Servicii Publice Focşani, după ce nu şi-a respectat obligaţiile privind amenajarea celui de-al doilea cimitir ca suprafaţă din Focşani

Contractul a fost semnat înainte de anul 2016, dar firma care trebuia să îşi facă treaba a abandonat şantierul la puţin timp de la demararea investiţiei.

Totuşi, societatea a încasat banii de la Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice a Primăriei Focşani, iar Curtea de Conturi a constatat că au fost pretinse la plată de către constructor şi acceptate de către entitatea controlată lucrări neexecutate, dar achitate, în valoare totală de 542.492 de lei.

La acestea s-au adăugat şi majorări de întârziere de 309.007 lei. Din acest motiv, autorităţile din Focşani au făcut sesizare la Parchet

"Personal am semnat o sesizare penală împotriva responsabililor acestei lucrări, pentru că nu accept asemenea abateri grave în cheltuirea banului public. Este un dosar în lucru. Între timp, Direcţia de Dezvoltare a solicitat sume pentru a reactualiza documentaţia şi pentru a relua lucrările de reabilitare a Cimitirului Sudic", potrivit primarului Cristi Misăilă.

Se pare că firma din Brăila este campioană la dat ţepe, portalul instanţelor de judecată fiind plin de exemple pe această temă.

Modernizarea merge mai departe, cu altă firmă

Între timp, Primăria Focşani a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru obiectivul de investiţii “Amenajare Cimitir Sudic Vîlcele - Etapa a II-a. De acestă dată, de lucrare se ocupă altă firmă.

Este o lucrare evaluată la 4,8 milioane de lei, fără TVA, care ar trebui să fie finalizată în anul 2021.

"Prin acest proiect se urmăreşte mărirea capacităţii de înhumare cu 4.000 de locuri, refacerea împrejmuirii unde aceasta lipseşte sau este deteriorată, realizarea a 6.780 mp de alei pietonale şi a unei parcări de 438 mp, construirea unui sediu administrativ de 228 mp, racordarea obiectivelor propuse la reţelele existente de alimentare cu apă, canalizare şi energie electrică, amenajarea a 2.500 mp de spaţiu verde, inclusiv plantarea unor arbuşti coniferi şi montarea mobilierului urban, respectiv coşuri de gunoi şi bănci, precum şi refacerea sistemului de iluminat exterior", potrivit Primăriei Focşani.

Vă mai recomandăm:

Cimitirul fantomă din Focşani. Terenul pentru locuri de veci a fost transferat pentru construirea de locuinţe, proiect încremenit de opt ani

Dispută pentru terenul cimitirului între parohie şi primărie. Cum au tranşat judecătorii conflictul

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite