Ţăranii cumpără pui făcuţi la bec şi îi revând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici găina de la ţară nu mai e ce-a fost. Sute de vrânceni se îmbulzesc în fiecare zi la magazinele de specialitate pentru a lua pui de găină, raţă, curcă sau gâscă. Astăzi, aceştia s-au călcat în picioare pentru a ajunge în faţa ghişeului de unde se vindeau păsările. Chiar dacă fiecare dintre ei avea un bon de ordine, oamenii au insistat, din coate, „să fie primii" la rând.

Ciudat, focşănenii cumpără pui făcuţi la incubator şi îi vând ca pe găini crescute la cloşcă. Sute de pensionari şi gospodari s-au împins pe scările magazinului pentru a ajunge cât mai repede la cutia cu puii de pasăre. Maria Bucur a venit tocmai din comuna Vizantea pentru a cumpăra zece pui de găină.


„Am mai luat de la acest magazin şi au crescut foarte bine după ce le-am dat furaje. În maximum două luni de zile ajung la 6-7 kilograme şi sunt numai buni de vândut. Vin pe piaţă şi iese un profit destul de frumuşel. Mai creştem şi pentru noi, dar cel mai mult pentru a vinde în Obor sau în pieţele centrale din Focşani", a recunoscut Maria Bucur.


Vând 1.500 de pui pe zi


Vasile Badea a plecat fericit pentru că a reuşit să iasă viu şi nevătămat cu lada în care se aflau păsările preţioase: „Am luat 10 pui de raţă, 15 de curcă şi 20 de pui de găină. Am ieşit cu bine de la această coadă după câteva ore de chin. Am fost primul pe listă, dar la îmbulzeală nu s-a mai ţinut cont de biletele de ordine. Aşa e în fiecare zi. Parcă a înebunit lumea dacă se stă la coadă şi pentru puii de găină". Puii de curcă ajung la 20-25 de kilograme în 4-5 luni de zile, iar la maturitate ajung la un preţ destul de bun pentru a-şi scoate investiţia.


Marius Murgoi are această afacere de un an de zile. A investit 3.000 de euro, iar acum îi merge de minune.
„Sunt vânzări bune pentru că lumea este mulţumită de calitatea puilor. Avem şi furaje deosebite şi de aceea sunt cozile pe care le vedeţi aici zilnic. Se fac liste cu o lună înainte pentru că nu putem aduce pui de o zi şi să nu-i putem vinde. Zilnic avem comenzi de peste 1.500 de pui de curcă şi găină sau boboci de raţă şi gâscă", a spus Marius Murgoi.

Bobocii de gâscă ajung la 12 lei


Un pui de găină de o zi pentru carne sau ouă ajunge să fie vândut, ca pasăre clocită şi crescută în mod natural, la preţul de 2,6 lei. Bobocii de gâscă ajung să coste 12 lei, unul de raţă ajunge la preţul de 5,5 lei iar pentru un pui de curcă trebuie să scoţi din buzunar 6,12 lei. Cei mai căutaţi sunt puii de găină şi curcă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite