Sugestia făcută de Ion Raţiu preşedintelui SUA, Richard Nixon, când americanul s-a întâlnit cu Ceauşescu în România. „N-a vrut sau n-a putut s-o facă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 1969, pe 2 august 1969, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon, a efectuat o vizită în România.

Venerabilul om politic ţărănist Ion Raţiu l-a cunoscut pe Richard Nixon înainte ca acesta să devină preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Nixon participase în anul 1959, în calitate de vicepreşedinte al administraţiei Einsenhower, la o expoziţie de caricaturi a ziaristului de atunci Ion Raţiu, care era şi preşedinte al “Federaţiei Internaţionale a Gazetarilor Liberi”.

Din acel moment, cei doi oameni politici au rămas într-o legătură permanentă, iar Nixon, imediat după ce a ajuns preşedinte, în 1969, a efectuat o vizită în România.

Era primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii care vizita ţara noastră, fiind considerat un moment crucial pentru istoria diplomaţiei româneşti. Înainte însă de deplasarea în România, Nixon s-a consultat cu Ion Raţiu.

“Am întocmit un referat, care sper că a fost citit. I-am indicat că va avea o primire extraordinară în România. În România a fost extraordinar de bine primit şi a fost convins că totul a fost pentru el. S-a văzut eroul poporului român. De la Bucureşti a venit direct în Anglia. S-a oprit la o bază militară din Estul Angliei, pentru a lua masa cu Harold Wilson, care era prim ministru. Wilson, pe care l-am cunoscut bine, mi-a zis că Nixon nu putea să vorbească de nimic altceva decât de fantastica primire pe care i-a făcut-o poporul român şi cum el iubeşte poporul român”, a scris Ion Raţiu în cartea sa de memorii.

Imagine indisponibilă

Liderul ţărănist a dezvăluit ce i-a scris în referat lui Nixon, menţionând că i-a făcut şi o sugestie, şi anume să strângă mâna unui om care se va afla pe traseul unde va trece el.

“L-am numit pe Corneliu Coposu. L-am asigurat pe preşedintele Nixon că o să-l recunoască foarte uşor. Să-i strângă doar mâna şi să stea o secundă cu el, fără să zică nimic. N-a vrut sau n-a putut s-o facă. Nu ştiu”, scrie Ion Raţiu.

Speculaţia liderului ţărănist despre acest subiect este că Nixon a fost impresionat de Ceauşescu încă din 1967, pentru că îl primise în cea mai grea perioadă a activităţii sale politice, în timp ce era în opoziţie.

În anul 1971, Nicolae Ceauşescu i-a întors vizita în Statele Unite ale Americii, dar puţin timp Richard Nixon avea să demisioneze în urma Afacerii “Watergate”.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite