Societatea de termoficare din Focşani, ameninţată cu o amendă de peste 4 milioane de euro. Când vine apa caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Societatea ENET nu a depus certificatele verzi
Societatea ENET nu a depus certificatele verzi

SC ENET SA Focşani trebuia să cumpere până la 30 aprilie 43.000 de certificate verzi, motiv pentru care este cu sabia deasupra capului, în condiţiile în care Uniunea Eoropeană este pe punctul de a o amenda cu peste patru milioane de euro

Administratorul special al ENET, Manole Merchea, a anunţat, în cadrul unei emisiuni televizate, că Uniunea Europeană este pe punctul de a aplica societăţii de termoficare ENET SA Focşani o amendă care depăşeşte patru milioane de euro. 

„Până pe 30 aprilie, ENET trebuia să depună certificatele de bioxid de carbon. Orice mare poluator trebuie să depună aceste certificate care s-au dus la nişte preţuri aberante. Certificatele sunt nişte taxe care se plătesc pentru poluare. La fiecare tonă de bioxid de carbon emis în atmosferă avem un certificat. Banii aceştia după certificat se duc în proiectele care vizează proiectelede decarbonizare, de protecţie a mediului. În felul acesta, Uniunea Europeană îşi adună bani pentru a susţine aceste investiţii, care vin pe urmă sub formă de proiecte de finanţare. Amenda este de 100 de euro pe fiecare certificat şi sunt 43.000 de certificate. Nu le putem plăti pentru că suma este enormă. Deocamdată, nu ne-au trimis amenda pentru că este aproape o situaţie generală”, a spus Manole Merchea la Televiziunea Atlas.

Merchea a dat ca exemplu o situaţie prin care a trecut societatea de termoficare din Oradea, care în urmă cu patru ani a fost amendată cu 32 de milioane de euro pentru certificatele verzi. Amenda nu a fost plătită, dar societatea a fost închisă şi s-a creat alta nouă, sugerând astfel că aşa s-ar putea întâmpla şi la Focşani.

De o săptămână, ENET a oprit apa caldă pentru abonaţii din Focşani, după ce furnizorul de gaze a sistat combustibilul către centrala de termoficare pentru neplata unei facturi de 5,5 milioane de lei.

Ministerul Dezvoltării a dat deja un ajutor de 2,2 milioane de lei, diferenţa urmând să o pună ENET.

„Avem nişte sume descoperite pe care le-am tot rostogolit, vreo 5,3 milioane de lei. Nu o să dureze mult şi o să aibă apă caldă”, a spus Manole Merchea, fără să dea o dată concretă când va reveni apa caldă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Primul pas pentru deblocarea crizei apei calde. 2,2 milioane de lei de la Guvern pentru Primăria Focşani

Mii de focşăneni, fără apă caldă pe termen nelimitat. Care este motivul

Focşani


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri