Scandalul azilelor morții provoacă o reacție în lanț. Controale în toate centrele rezidențiale din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verificările au început luni dimineață, la prima oră. Controalele vor dura o săptămână, iar concluziile vor fi raportate către Ministerul de Interne.

Condițiile asigurate bătrânilor din centrele din Vrancea, verificate FOTO Lucian Bălărie
Condițiile asigurate bătrânilor din centrele din Vrancea, verificate FOTO Lucian Bălărie

Pe fondul celor întâmplate la căminul de bătrâni din Ilfov, premierul Marcel Ciolacu a dat dispoziție ca în perioada următoare toate centrele de stat sau private care au în îngrijire copii, persoane cu cu dizabilități și bătrâni să fie luate la puricat.

Decizia a fost luată în urma unei întâlniri pe care prim-ministrul a avut-o duminică cu ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu, precum şi cu reprezentanţii ANSVSA, ANPC şi Inspecţiei Sanitare de Stat.

La nivelul județului Vrancea, prefectul Nicușor Halici i-a convocat duminică seară pe șefii instituțiilor cu atribuții de control pentru elaborarea unui program concret de control la toate cele 49 de centre din Vrancea, majoritatea de stat.

„Viaţa a fost deja nedreaptă faţă de mulţi dintre tinerii, vârstnicii şi persoanele cu dizabilităţi! De aceea, nu putem permite nimănui să profite de neputinţele şi de necazurile acestor oameni! Având în vedere situaţiile intolerabile care au fost identificate în centrele rezidenţiale din judeţul Ilfov, în urma deciziei primului ministru al României ca în termen de şapte zile să fie făcute verificări interinstituţionale la toate centrele rezidenţiale care asigură servicii persoanelor vulnerabile, fie că vorbim de centre pentru bătrâni, copii instituţionalizaţi sau persoane cu dizabilităţi, ministrul de Interne a emis un ordin de constituire a echipelor interinstituționale mixte pentru verificarea tuturor centrelor rezidenţiale de la nivelul fiecărui județ”, a declarat prefectul Nicușor Halici.

În urma discuțiilor s-a stabilit ca începând din această dimineață să fie formate echipe mixte de control din cele șapte instituții responsabile: Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), Inspectoratul teritorial de Muncă (ITM), Direcția de Sănătate Publică (DSP), Direcția Sanitară Veterinară (DSVSA), Inspectoratul de Poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și Oficiul pentru Protecția Consumatorilor (OPC). Echipele, formate din câte opt membri, vor verifica centrele rezidențiale timp de o săptămână, întocmind zilnic procese verbale cu cele constatate.

În cazul în care vor fi identificate centre care nu pot asigura un minimum de condiţii decente pentru beneficiari, acestea vor fi imediat închise iar rezidenții vor fi relocați la instituţii similare sau la un ONG.

„Voi fi personal în fiecare centru, să verific îndeplinirea măcar a condiţiilor minimale ce sunt oferite în astfel de stabilimente, fie de către operatori privaţi, fie de către instituţii publice ale statului", a mai precizat prefectul de Vrancea, Nicuşor Halici.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite