Sătenii din comuna Vînători au făcut plângere penală împotriva primarului pentru balastarea „pe hârtie“ a unui drum preluat de la Consiliul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Ionel Lupu spune că nu este specialist în drumuri
Primarul Ionel Lupu spune că nu este specialist în drumuri

O balastare a 2,1 kilometri de drum comunal a costat 530.000 de lei, dar oamenii spun că aproape nu s-a pus deloc piatră pe drum, deşi în scripte este trecută o cantitate impresionantă de pietriş.

Localnicii din satul Jorăşti, comuna Vînători,  inclusiv o parte a consilierilor locali, îl acuză pe primarul Ionel Lupu de cheltuirea banilor publici fără chibzuinţă.

Ultimul caz, semnalat şi printr-o plângere la Parchetul Judeţean, depusă chiar la primul-procuror Florin Ţîrlea, este legat de modul cum s-a făcut  balastarea drumului 205P Jorăşti-DJ 204D, preluat de la Consiliul Judeţean, în lungime de 2,1 kilometri.

Lucrările de balastare au demarat chiar la începutul lunii septembrie 2014 şi, potrivit localnicilor, nu au durat mai mult de o săptămână. Lucrarea a fost atribuită prin încredinţare directă firmei SC Servicii Ecologice Negrea SRL, care se ocupă şi de salubrizarea comunei şi de care localnicii spun că administratorul este prieten cu primarul Ionel Lupu.

Practic, edilul a speculat modificarea legii privind procedura de atribuire directă, prin care s-a mărit pragul de la 10.000 de euro la 100.000 de euro, astfel că firma Service Negrea s-a asigurat de un contract încheiat chiar în limita pragului cerut de lege, respectiv 530.000 de lei, cu tot cu TVA.

image

Pentru realizarea lucrării s-au mai plătit şi alţi bani, respectiv proiectare, diriginţie şantier-75.000 de lei, avize, promisiunea edililor fiind că prin această balastare drumul va fi pregătit pentru asfaltare.

Deşi în devizul de lucrări drumul arată ca fiind făcut ca după carte, în realitate, în teren, lucrările nu au fost efectuate aproape deloc. Oamenii nu-şi explică unde s-au dus cei 6538 mc de balast trecut în scripte, în condiţiile în care pe străzi nu a ajuns, iar la momentul actual drumul este din nou plin de gropi. Dacă s-ar fi respectat devizele, întreaga stradă s-ar fi ales cu un strat de cel puţin 40 de cm de balast.

drum jorasti

„Întâi au făcut praf, au băgat plugul şi l-au arat, dar piatră nu au pus. Au venit cu compactorul şi au tasat pământul. O săptămână s-a lucrat, atât”, ne spune Ileana Vasilică, localnică, declaraţie intărită şi de fiul ei, Ionel.

„Piatră nu a văzut drumul acesta. Acum câţiva ani s-a pus, e adevărat, dar demult. Noi i-am votat, noi i-am ales, noi suferim”, se resemnează o altă localnică din Jorăşti.

Consilierul local Gheorghe Macovei, fost primar, în prezent preşedinte al comisiei de buget finanţe din consiliul local Vînători, a ridicat problema acestui drum în cadrul unei şedinţe a aleşilor locali. Acesta a estimat că o astfel de lucrare care s-a făcut la Jorăşti nu are cum să coste mai mult de 50.000-60.000 de lei şi că, potrivit monitorizării făcute de oameni, s-au pus în jur de 20 de maşini de piatră, nu 435 cât apar în devize.

drum jorasti

„S-a încheiat o situaţie semnată de dirigintele de şantier, Sandu Ştefana, de primar, de SC Servicii Ecologice Negrea, pentru o valoare de 531.000 lei, s-a făcut factura şi s-au şi plătit în decembrie aceşti bani către societate. Documentele din dosar sunt beton, cu tot ce trebuie, dar se constatată că pe acel drum s-au consumat 6538 m.c. de agregat şi nu orice fel de agregat, însumând 300.000 de lei fără TVA numai acest balast. Dacă facem un calcul, trebuiau vreo 435 de maşini, s-a consumat 170.000 de lei pentru manoperă, transport rutier încă 50 000 lei, în total a fost o valoare de 571.000. O estimare neoficială a lucrărilor este de 50.000-60.000 de lei, dar nu 500.000 de lei cum apare în situaţia de plată.”, spune Gheorghe Macovei.

Primarul Ionel Lupu se apără pasând responsabilitatea în seama specialiştilor.

„Eu am prezentat consiliului local proiectul, care s-a aprobat. Eu nu sunt de specialitate, a fost angajat diriginte de şantier, iar plata am făcut-o după ce dânşii au semnat lucrarea. De cărat s-a cărat piatră acolo pe drum”, spune cu jumătate de gură primarul, precizând că în momentul de faţă drumul se află în procedura de licitaţie pentru asfaltare, pentru care în bugetul local s-a prevăzut suma de 1,5 milioane de lei.

drum jorasti

Până la asfaltare însă, drumul aşa zis balastat în toamnă va trebui să suporte alte lucrări de reparaţii, pentru că între timp au apărut cratere în el.

La rândul său, dirigintele de şantier Ştefana Sandu se spală „pe mâini” de lucrare, declarându-ne că oamenii pot vorbi orice atâta timp cât există o expertiză de proiectare. „ S-a comandat o expertiză la sfârşitul lucrării, după ce a fost făcut drumul în vederea recepţiei. S-au făcut şi sondaje şi cantităţile se regăsesc în teren”, ne-a spus dirigintele de şantier.

De menţionat că SC Servicii Ecologice Negrea este abonată la lucrări cu fonduri de la bugetul local, balastări, deszăpeziri, ridicarea gunoiului, extinderi retele electrice toate acestea fiind acordate prin încredinţare directă.

Primarul spune că nu are nicio legătură cu firma în cauză şi că nu l-a sponsorizat în campania electorală, aşa cum au lăsat unu localnic de înţeles.

Plângerea penală împotriva primarului Lupu a fost înregistrată la Parchet la mijlocul lunii februarie iar oamenii aşteaptă ca organele statului să-şi facă datoria şi să verifice dacă s-au cheltuit corect banii comunităţii.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite