PORTRET: Teodora Bentz, profesor de top al şcolii din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodora Bentz
Teodora Bentz

Predă limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza" din Focşani şi a fost nominalizată printre primii douăzeci cei mai buni profesori din învăţământul preuniversitar românesc.

Mărturiseşte că a iubit limba şi literatura română dintotdeauna, datorită profesorilor de excepţie pe care i-a avut în şcoala generală şi liceu. Acest lucru şi-a pus amprenta şi asupra alegerii profesiei de slujitor al şcolii.

„Le sunt recunoscătoare profesorilor Alexandra Dumitra, Gheorghe Zaharia, Mircea Dinutz, Carmina Corbeanu, pentru că m-au învăţat să învăţ şi să înţeleg lumea, cu toate nuanţele ei. Prin urmare, facultatea, masteratul, doctoratul nu au constituit doar trepte de formare, ci mai ales de asumare a unei profesii în care am crezut şi cred. Am avut privilegiul să cunosc dascăli cu vocaţie şi foarte mulţi intelectuali rafinaţi, care nu-şi propun să ajungă la televizor, ci doar să lase ceva durabil şi esenţial în urma lor", spune Teodora Bentz.

Motivată să fie cea mai bună

În decursul celor aproximativ 15 ani petrecuţi la catedră, spune că cei care au motivat-o cel mai mult să ajungă la cel mai ridicat nivel ca dascăl au fost elevii, „cuziştii perfecţionişti" cum le spune, datorită lor ajungând să fie nominalizată printre cei douăzeci cei mai buni profesori din învăţământul preuniversitar la Gala premiilor în Educaţie „Dinu Patriciu".

De asemenea, a primit diploma de excelenţă pentru palmaresul realizat în domeniul educaţiei şi poziţia de excelenţă deţinută în galeria de olimpici ai şcolii româneşti.

„Ca profesor de limba şi literatura română am fost binecuvântată să trăiesc o vreme şi înc-o vreme nu numai alături de minţi sclipitoare, dând seama împreună despre competenţele formate în acest domeniu, ci mai ales în apropierea unor suflete deosebite care, indirect, au valorizat rostul meu în lume. Ei m-au învăţat o astfel de poveste, cu o piatră filozofală pe care un dascăl poate să o caute mult şi bine în afară, când, de fapt, ea se află în grădina lui, cum ar spune Voltaire. Este şi motto-ul după care îmi trasez drumul în viaţa profesională de o bună bucată de vreme", precizează Teodora Bentz.

Ca profesor, nu s-a limitat doar la activităţile didactice de la clasă, ci s-a implicat şi a coordonat o serie de proiecte umanitare. Împreună cu elevii de la Colegiul Naţional „Al. I Cuza" derulează un program de ajutorare a tinerilor infectaţi cu virusul HIV de la Centrul „Sf. Maria" din Goleşti în cadrul proiectului „A doua şansă pentru viaţă".

Profesoara Teodora Bentz a susţinut un master în etnologie europeană, iar anul trecut a devenit doctor în filozofie.

Întrebări şi răspunsuri:

De ce vă implicaţi atât de mult în activităţile extraşcolare?

Şi eu, ca şi ceilalţi colegi profesori, am încercat de cele mai multe ori, „cu puteri neajutorate", ca să-l citez pe Arghezi, să înălţăm o idee, un suflet, o şcoală. Eu sper că am reuşit şi vreau să subliniez că în şcoala românească încă se mai predă lecţia despre adevăratele valori.

Este adevărat că elevii de la „Cuza" sunt buni comunicatori?

Colegiul Naţional „Al.I.Cuza" este sucursală ARDOR Moldova, iar noi, profesorii, promovăm dezbaterea ca o formă democratică de a schimba în bine lumea. Elevii noştri vor reprezenta judeţul la un concurs naţional de debate, formatul parlamentar.

Ce-i place

Îmi place să-i am alături pe cei dragi, să văd lucruri frumoase împreună cu ei, să mă simt bine alături de elevi şi colegii mei profesori, împărtăşind experienţe care merită asumate. Visez să călătoresc şi să simt aşa, sinestezic, toate parfumurile lumii.

Ce nu-i place

Nu-mi place faptul că românii trăiesc în fiecare zi semnul complotului mioritic, generat de invidie şi orgoliu nemăsurat. Nu înţeleg de ce nu ne raportăm la acest mit fundamental al spiritualităţii româneşti altfel, amintindu-ne că ciobanul moldovean nu acceptă resemnarea, ci îşi asumă un destin.

Profil

Născută. 31 august 1974, Focşani
Studii. Universitatea Bucureşti-Facultatea de Litere
Ocupaţia. Profesor de limba şi literatura română Colegiul Naţional „Al. I. Cuza"
Familia. Căsătorită, un copil

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite