Oraşul barierelor ilegale pentru oamenii cu dizabilităţi. Autorităţile, somate să înlăture obstacolele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rampa de la firma Primăriei Focşani, Parking, este nefuncţională de un an
Rampa de la firma Primăriei Focşani, Parking, este nefuncţională de un an

Grupul civic „DizAbil. Eu – Vrancea” a făcut o monitorizare a modului cum respectă autorităţile din Focşani  legea privind protecţia persoanelor cu handicap. Concluziile au fost îngrijorătoare şi, pe alocuri, revoltătoare.

Focşaniul este un oraş plin de bariere pentru persoanele cu dizabilităţi ce locuiesc aici sau în alte localităţi şi care sunt nevoite să vină în reşedinţa de judeţ pentru a-şi rezolva probleme medicale, administrative sau, pur şi simplu, pentru a-şi face cumpărăturile.

Persoanele cu mobilitate redusă se lovesc la tot pasul de borduri înalte ce le împiedică să traverseze străzile la trecerile pentru pietoni sau de accesibilizări inadecvate ale trotuarelor ce nu permit accesul fotoliilor rulante sau chiar a landourilor şi bicicletelor.

Această situaţie poate fi întâlnită atât pe străzile ce nu au mai fost reabilitate de mult, cat şi pe străzile recent reabilitate, unde diferenţa de nivel dintre trotuar şi carosabil este uneori şi de 20-30 cm.

Multe instituţii publice sau spaţii private nu sunt dotate cu rampe ori acestea nu respectă normativele în vigoare. 

Chiar în ziua alegerilor locale, la o şcoală din municipiul Focşani un alegător în scaun cu rotile a fost nevoit să fie urcat pe scări, pe braţe, de mai multe persoane pentru a putea vota, iar anumite rampe amenajate în Focşani special pentru persoanele cu dizabilităţi nu pot fi folosite pentru că au un grad de înclinare foarte mare, asemănător trambulinelor, lucru care face de multe ori imposibil accesul la ele.

Chiar o instituţie a Primăriei Focşani, Parking, care se ocupă de gestionarea locurilor de parcare din municipiu are amenajată o rampă de acces a persoanelor cu handicap care de mai bine de un an nu oaote fi folosită, întrucât a ruginit şi pare că se dezmembrează la fiecare atingere.

De asemenea, locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilităţi din parcările publice sunt ocupate adesea de persoane valide fără să se ia măsuri ferme pentru remedierea acestei probleme."Focşaniul este un oraş la fel de neprietenos şi cu persoanele cu deficienţe de vedere, care nu beneficiază de zone accesibilizate nevoilor lor. De asemenea, persoanele cu dizabiliţăţi din Vrancea se confruntă şi cu absenţa locurilor de muncă sau facilităţi pentru petrecerea timpului liber.  Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia”, una dintre instituţiile emblematice ale oraşului, nu permite accesul persoanelor cu mobilitate redusă în sala de spectacole, localul fiind lipsit de orice accesibilizare. Noi nu dorim modificarea unei clădiri, monument istoric, ci dorim găsirea unei soluţii tehnice precum achiziţionarea unui elevator. La capitolul accesibilizare nu sta mai bine nici Sala Polivalenta ce are o rampă dar din păcate, impracticabilă", spun cei de la Grupul civic DizAbil. Eu – Vrancea.

parcare dizabilitati
strazi neaccesibile

Eui spun că toate aceste sunt menite să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi din judeţ şi că nu doresc un tratament preferenţial, ci doar respectarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Primăria Focşani se apără şi spune că toate lucrările care vizează reabilitarea infrastructurii stradale prevăd măsuri de accesibilizare.

„Referitor la geometriile utilizate pentru amenajarea şi conformarea trotuarelor, rampelor, acceselor precizăm că sunt elemente pe care proiectanţii de specialitate le stabilesc prin soluţii tehnice de proiectare. De asemenea, toate aceste proiecte sunt verificate din punctul de vedere al conţinutului soluţiilor tehnice adoptate, prin specialişti,  verificatori de proiecte atestaţi de Ministerul Luicărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei", 

Vă mai recomandăm:

Persoanele cu dizabilităţi cer primăriilor să aloce bani în bugetele pe 2017 pentru rampe de acces. "Vrem comunităţi prietenoase şi o viaţă fără bariere"

Instituţii ale statului ignoră legea. Multe nu au rampă de acces pentru cei cu dizabilităţi

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite