Nouă acţiune în instanţă pentru anularea alegerilor locale din 5 iunie. Ce dispoziţii discriminatorii reclamă un avocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Adrian Toni Neacşu cere anularea alegerilor locale programate pe 5 iunie 2016
Avocatul Adrian Toni Neacşu cere anularea alegerilor locale programate pe 5 iunie 2016

Casa de Avocatură Neacşu, reprezentată de Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a înregistrat luni, 23 mai, la Tribunalul Vrancea, secţia civilă şi de contencios administrativ, o acţiune în anulare formulată de candidatul Partidului Verde la Primăria Focşani, Cătălin Dan Butnaru.

Acţiunea are ca obiect, printre alte, suspendarea operaţiunilor administrative electorale programate potrivit Hotărârii de Guvern Nr. 52 din 10 februarie 2016, cu privire la calendarul electoral pentru alegerile locale din 5 iunie.

Practic, avocatul spune că a identificat în lege dispoziţii neconstituţionale şi discriminatorii cu privire la partidele neparlamentare.

În primul rând, avocatul este deranjat de textul legii care spune că hotărârile pronunţate de birourile electorale de circumscripţie judeţeană în cadrul soluţionării contestaţiilor sunt definitive, ele neputând fi atacate la instanţele judecătoreşti.

"Interdicţia accesului la instanţa de judecată pentru procedura administrativ jurisdicţională prevăzută pentru organizarea alegerilor încalcă în mod flagrant prevederile art. 21 din Constituţie, potrivit cu care accesul la justiţie nu poate fi îngrădit. Este pentru prima dată oară după 1990 când legislaţia electorală prevede că împotriva unor categorii de contestaţii soluţionate de birourile electorale nu se poate face plângere în justiţie, ceea ce contravine flagrant Constituţiei şi jurisprudenţei Curţii Constituţionale", spune avocatul Adrian Toni Neacşu, fapt pentru care a solicitat sesizarea Curţii Constituţionale neconstituţionalitatea art. 41, alin 4, din Legea nr. 115/2015, referitor la blocarea accesului la justiţie.

Totodată, avocatul cere sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la mai multe prevederi din Legea 115/2015, care în opinia sa instituie un tratament discriminatoriu în procedura organizării alegerilor pentru partidele neparlamentare şi candidaţii independenţi.

Avocatul invocă faptul că tragerea la sorţi pentru stabilirea candidaţilor pe buletinul de vot s-a făcut separat, în prima linie intrând partidele parlamentare, apoi cele neparlamentare şi independenţi, ceea ce în opinia sa este o discriminare, prin faptul că nu se acordă egalitate de şanse candidaţilor, aşa cum prevede Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei Electorale şi Comisiei de la Veneţia.

Adrian Toni Neacşu spune că dacă instanţa va judeca cu celeritate solicitarea sa, există şanse ca alegerile locale din 5 iunie să fie anulate.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite