Mineriadă la Consiliul Local Focşani. Funcţionarii au intrat peste consilieri cerându-le să le plătească salariile VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandal la Consiliul Local Focşani. Funcţionarii îşi cer salariile Foto Ştefan Borcea
Scandal la Consiliul Local Focşani. Funcţionarii îşi cer salariile Foto Ştefan Borcea

Un mare scandal a izbucnit în sala de şedinţe a Consiliului Local Focşani. Angajaţii instituţiilor subordonate au intrat peste consilieri solicitând-le să le plătească salariile.

UPDATE 3: Prefectul de Vrancea spune că protestele de azi din sala de şedinţe a Consiliului Local au fost organizate de oamenii primarului Misăilă.

"Contrar acestor atribuţii care-l obligă la un rol de mediator social, am fost martori în ultimele două zile la revolte sociale şi evenimente  caracterizate de un grav derapaj verbal, etic şi profesional din partea salariaţilor instigaţi de primarul municipiului Focşani. O altă dovadă este aceea că în fiecare declaraţie pe care o face domnul primar Misăilă Cristi Valentin împarte instituţiile statului în culori politice, inventând angajări sau simpatii, uitând că aceste intituţii sunt de fapt în slujba cetăţenilor. Există un principiu în statul de drept: principiul automoniei locale, în baza căruia nicio altă autoritate publică judeţeană sau guvernamentală  nu poate interveni pentru a soluţiona conflictele din cadrul altei entităţi locale. Pe această cale, adresez primarului municipiului Focşani şi consilierilor locali  un îndemn la calm, responsabilitate şi profesionalism în exercitarea demnităţilor în care au fost aleşi, la aplanarea conflictului social şi mediatic care nu face cinste municipiului reşedinţă de judeţ şi la adoptarea imediată a măsurilor legale necesare pentru intrarea în normalitate a autorităţii publice locale", a precizat prefectul Gheorghiţă Berbece.


UPDATE 2: Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a reacţionat faţă de evenimentele de azi, acuzându-l pe primarul Misăilă de incitare.

”Faptul că primarul Cristi Misăilă, în calitate de iniţiator al proiectelor de pe ordinea de zi, şi de persoană care a convocat şedinţa permite şi încurajează derapaje grave în timpul unei şedinţe publice arată lipsa de diplomaţie a celui care ar trebui să gestioneze lucrurile astfel încât să nu facă din sala de şedinţe un câmp de război. Este vorba şi de imaginea instituţiei, de imaginea Focşaniului şi a judeţului, până la urmă. Să-i provoci şi să-i inciţi pe angajaţii Primăriei, astfel încât să se ajungă la acte de huliganism, nu ajută pe nimeni. Personal, în calitate de preşedinte al administraţiei judeţene, le cer scuze focşănenilor pentru maniera în care primarul Focşaniului şi consilierii PSD au ales să se manifeste, aducând grave deservicii de imagine judeţului nostru. Administraţie se poate face cu calm şi cu raţiune, iar Vrancea merită o altă imagine, nu huliganisme în plenul Consiliului Local”, a precizat Cătălin Toma, preşedintele PNL Vrancea.


UPDATE 1: Şi şeful PSD Vrancea a avut o reacţie la întâmplarea de la sala de şedinţe a Consiliului Local Focşani.

"Solicit public, în regim de URGENŢĂ, convocarea unei comisii de dialog între partidele reprezentate în Consiliul Local Focşani pentru deblocarea situaţiei bugetului municipiului Focşani. Circul şi scandalul nu sunt soluţia pentru rezolvarea situaţiei. Focşănenii nu au greşit cu nimic şi nu trebuie să plătească pentru divergenţele sau interesele unor grupuri politice. Noi suntem deschişi şi dorim dialogul pentru rezolvarea situaţiei conflictuale generată în Consiliul Local Focşani", a precizat şi preşedinte interimar PSD Vrancea, deputatul Nicuşor Halici.


Sala de şedinţe a Consiliului Local Focşani a fost ocupată miercuri de angajaţii din Primărie şi instituţiile subordonate, nemulţumiţi că nu s-a ajuns nici astăzi la un acord privind plata salariilor, întârziate din data de 7 iunie.

În incintă se desfăşura şedinţa Consiliului Local în care ar fi trebuit să se ia o decizie cu privire  chiar la plata salariilor, dar din cauză că proiectul primarului de abrogare a bugetului local pe anul 2021 şi adoptarea altui buget nou nu a fost luat în discuţie, Cristi Misăilă a decis să retragă toate proiectele de pe ordinea de zi, înainte de a stabili cu aleşii municipali maniera de a coecta lipsurile din bugetul aprobat pe 10 mai. 

A fost momentul care a declanşat revolta, în sală intrând în forţă angajaţii din primărie şi subordonate pentru a cere socoteală nu primarului, ci consilierilor din majoritatea PNL-USR PLUS, vinovaţi în opinia lor de această situaţie.

În această atmosferă de revoltă, s-a  cerut să se reia şedinţa de lucru, iar la faţa locului au venit poliţişti pentru a asigura ordinea. Aceştia au evacuat sala de şedinţă.

La rândul său, edilul Cristi Misăilă (PSD), în încercarea de a pune presiune pe consilierii majorităţii, i-a cerut viceprimarului Ana Maria Dimitriu (PNL) să semneze ordinele de plată către Trezorerie, pentru achitarea salariilor, conform dispoziţiei de delegare a atribuţiilor. 

Scandal la Consiliul Local Focşani. Funcţionarii îşi cer salariile Foto Ştefan Borcea

Foto Ştefan Borcea

Scandal la Consiliul Local Focşani. Funcţionarii îşi cer salariile Foto Ştefan Borcea

Primarul a menţionat, însă, că niciun angajat de la contabilitate nu va semna ordinele respective de plată. 

În scurt timp, primarul a convocat o nouă şedinţă de îndată a Consiliului Local Focşani pentru abrogarea bugetului local şi votarea altui buget, în forma propusă de el încă de la început. 

Viceprimarul Alexandra Tătaru (USR) a anunţat că există un buget votat pe 10 mai şi că nu este nevoie decât de o rectificare, prin care să se corecteze inadvertenţele date de aplicaţia informatică a Ministerului Finanţelor. 

Cum nu s-a mai întrunit cvorumul de şedinţă, dorinţa primarului, de a-ţi vedea visul cu ochii şi a avea un alt buget a rămas nerezolvată, la fel şi problema salariilor celor peste 500 de oameni care lucrează în Primărie şi în instituţiile subodonate. 

După amiază, primarul Cristi Misăilă (PSD) a ţinut o conferinţă de presă în sala de şedinţe a Consiliului Local Focşani, în care a reluat teza adoptării unui nou buget, dar nu înainte de a fi abrogat cel vechi. 

Misăilă  a susţinut  că nu poate semna ordinele de plată pentru achitarea salariilor pentru că îi este frică că încalcă legea.

La rândul lor, viceprimarii l-au acuzat pe primar de manipulare şi incitare la ură. Ana Maria Dimitriu şi Alexandra Tătaru au formulat plângeri la Parchet şi Poliţie şi susţin că s-au simţit ameninţate şi agresate verbal astăzi, în sala de şedinţe a Consiliului Local.

Joi, la ora 12:00, este convocată o nouă şedinţă a Consiliului Local Focşani, primarul introducând pe ordinea de zi propriul proiect de buget.

Pe aceeaşi temă: 

Angajaţii Primăriei Focşani au refuzat luni să intre în birouri, din cauză că nu şi-au primit salariile FOTO VIDEO 

Cum se joacă de-a delegarea atribuţiilor primarul Misăilă. Noua sarcină dată viceprimarului Dimitriu

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite