FOTO VIDEO Cadou pentru focşăneni, de sărbătoarea oraşului. Teologul Valentin Muscă a scris o carte despre Focşanii din perioada medievală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansarea a avut loc la Ateneul Popular din Focşani
Lansarea a avut loc la Ateneul Popular din Focşani

Cartea "Focşanii în straie monahale (1661-1863)" a fost lansată vineri, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia, înpreyenţa unui public select.

Teologul şi istoricul vrâncean Valentin Muscă şi-a lansat astăzi, la Ateneul Popular, o nouă carte de excepţie, "Focşanii în straie monahale (1661-1863)", un volum eveniment aşa cum s-au exprimat vorbitorii, inclus în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Focşaniului.

Lucrarea lui Valentin Muscă reprezintă o sinteză a vieţii medievale din Focşaniul de altădată, reconstituită cu ajutorul documentelor, dar şi consemnărilor unor călători străini. În carte se regăsesc lucruri puţin ştiute despre cele 12 biserici din oraşul de acum 200 de ani, câte şase de fiecare în Focşanii Moldovei şi Focşanii Muntenei, informaţii prezentate într-o manieră captivantă. Un capitol este dedicat şi secularizării averilor bisericeşti, care a început la 1821 şi a durat până la 1863.

“Nu este o carte despre ziduri, ci una despre oameni, despre spriritul unei epoci şi ctitoriile acelor ani, despre imaginarul medival focşănean şi modul în care monahismul s-a manifestat în cea mai importantă localitate de frontieră a Ţărilor Române. Nu datele contează în acest volum, ci oamenii, gândurile şi trăirile lor exprimate prin ctitoriile care au înveşmântat Focşanii într-o salbă de lăcaşe religioase, de o parte şi de alta a frontierei”, se arată în introducerea cărţii.

Au vorbit despre cartea lui Valentin Muscă generalul de brigadă în retragere Adrian Stroea, Înaltpreasfinţia Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancea, care a mărturisit că a fost coleg la seminar şi apoi la teologie cu autorul cărţii,  prof. univ. dr. Costică Neagu, preşedintele Asociaţiei "Simion Mehedinţi", iar în final s-a adresat publicului şi primarul Cristi Misăilă, care a promis autorului că va multiplica acest volum pentru a ajunge să fie citit de cât mai mulţi focşăneni.

lansare carte
lansare carte
lansare carte
lansare carte
FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite