Focşani: Laptele ajunge de la vacă direct la dozator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laptele proaspăt provine direct de la o fermă de la ţară, costă 2,5 lei/litru şi este uşor accesibil: în magazine alimentare. Dozatoarele sunt amplasate în două magazine din cartierele Sud şi Bahne şi sunt foarte solicitate de focşăneni, mai ales că laptele proaspăt este ceritficat sanitar-veterinar şi depăşeşte 4% grăsime.

Moda laptelui la dozator, o practică veche în Europa, a ajuns şi la Focşani. Singurele automate de lapte din judeţ sunt amplasate în magazinele Paco din Bahne şi din Sud, cel care a avut curajul să investească într-o astfel de tehnologie fiind Liviu Istrate, un tânăr fermier din comuna Jariştea.
Acesta spune că s-a inspirat din ceea ce a văzut prin alte părţi, gândind că va fi o afacere rentabilă şi pentru el, dar şi pentru consumator, care are parte de un produs certificat, de calitate superioară.

„Eu şi asociatul meu avem la Jariştea o fermă de 20 de vaci. La început vindeam laptele unei societăţi din Focşani, pentru un leu/litru, iar ei îl prelucrau, îi scoteau grăsimea şi îl vindeau de trei ori mai mult. Atunci ne-am zis că trebuie să facem ceva şi pentru noi, dar şi pentru oameni, să le oferim un produs natural sută la sută. Un dozator ne-a costat 8.000 de euro şi oamenii sunt mulţumiţi, nu am avut nicio reclamaţie", spune fermierul Liviu Istrate.

Funcţionează cu fise

Potrivit acestuia, dozatoarele funcţionează pe bază de fise de 50 de bani, care pot fi pocurate de la casieria magazinului, preţul unui litru de lapte crud fiind de 2,5 lei, cel mai scăzut preţ din oraş.

Procesul de aprovizionare se derulează în fiecare dimineaţă, după mulgerea automată a vacilor la femă şi întruneşte toate condiţiile sanitare, automatul fiind prevăzut cu răcitor, care menţine temperatura constantă a laptelui la 3,8 grade Celsius. Capacitatea dozatorului este de 200 de litri, laptele epuizându-se în câteva ore după ce a fost adus.

„Vin aici o dată la două zile şi cumpăr câte trei litri. Este un lapte nemaipomenit şi sigur, pentru că este verificat sanitar-veterinar. Şi preţul este foarte bun, pentru că la femei în piaţă costă şapte lei. Iar laptele celălalt din magazine este apă curată", declară focşăneanul Dănuţ Roibu.

Sute de clienţi zilnic

Şi responsabilii magazinelor din Sud şi Bahne sunt mulţumiţi de suscesul de care se bucură laptele la dozator, pragurile celor două magazine fiind trecute zilnic de câteva sute de clienţi. Proprietarul celor două dozatoare spune că are un câştig zilnic de 1.000 de lei, bani pe care îi reinvesteşte în ferma sa de animale.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite