Două focare de trichineloză în Vrancea, la Mărăşeşti şi Gugeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trichineloza a fost confirmată la examenul sanitar veterinar
Trichineloza a fost confirmată la examenul sanitar veterinar

Potrivit Ministerului Sănătăţii, şapte persoane au fost internate în spital. În ambele situaţii carnea infestată a fost consumată înainte de sărbătorile de Crăciun.

Primul focar familial suspect de trichineloză s-a descoperit la Mărăşeşti, acolo unde cinci persoane au consumat pe data de 19 decembrie carne infestată.

Dintre acestea, trei cazuri au prezentat simptome clinice cu debut pe data de 4 ianuarie, iar pe 5 ianuarie persoanele în cauză au fost internate în spital şi au fost confirmate serologic. Rezultatul examenului trichineloscopic efectuat de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea a fost pozitiv.

Aceeaşi situaţie s-a regăsit şi în comuna Gugeşti, unde patru persoane din cele şase care au consumat carne infestată se află acum internate în spital.

„Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate.De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele", se arată într-o informare a Ministerului Sănătăţii. 

Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată.

Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însa există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei şi de rezistenţa organismului.

Semnele clinicede boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Factorii favorizanti ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:

1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic

2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.

3. Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate.

4. Tăierea clandestină a animalelor

Boala nu se transmite interuman.

Mai puteţi citi:

FOTO Carne mizeră pe piaţa Focşaniului. Aproape o tonă şi jumătate de carne de vită şi porc a fost incinerată

16 percheziţii în Focşani şi trei comune din Vrancea la comercianţii de carne care fac evaziune fiscală


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite