Cum fentează românii sistemul ca să se testeze gratuit de COVID-19 şi să plece în vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unitatea de Primiri Urgenţe este solicitată de tot mai mulţi pacienţi
Unitatea de Primiri Urgenţe este solicitată de tot mai mulţi pacienţi

Vrâncenii care vor să-şi petreacă vacanţele în străinătate şi au nevoie de testul COVID-19 recurg la un subterfugiu pentru a nu-l plăti: spun că şi-au pierdut gustul şi mirosul, simptome pe care medicii nu le pot verifica efectiv.

Vrancea se află în topul judeţelor României în ceea ce priveşte numărul cazurilor persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, ocupând locul 7 în ţară, cu 1.785 de oameni care au contractat virusul. Din acest punct de vedere, activitatea Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon“, din Focşani, se desfăşoară la foc continuu, medicii, şi aşa puţini, fiind suprasolicitaţi. Chiar şi în aceste condiţii dure, acest lucru nu pare să-i sensibilizeze deloc pe unii dintre semenii noştri, care au nevoie de dovezi că nu sunt infectaţi cu noul coronavirus pentru a călători în străinătate, în scop turistic. Aceştia reuşesc să păcălească sistemul, tocmai pentru a nu plăti în laboratoare private contravaloarea testului, care este în jur de 100 de euro.

Peste 50 de pacienţi la consultaţie într-o singură zi

Directorul interimar al Spitalului din Focşani susţine că foarte mulţi cetăţeni care vin la Urgenţe invocă simptome COVID-19. Analizele care ies negative le servesc drept paşaport de liberă trecere în ţările care au impus  efectuarea obligatorie a testului. „Pe lângă persoanele care vin cu simptomatologie, există o categorie de oameni care acuză că şi-au pierdut gustul şi mirosul, simptome pe care nu avem cum să le verificăm, şi în felul acesta ei îşi fac testul gratis. Dacă testul este negativ, aceştia nu stau în izolare decât perioada între efectuarea testului şi rezultat, adică foarte puţin. Cele mai multe cazuri sunt reale, dar sunt şi situaţii din acestea, pe care nu ai cum să le verifici, care grevează activitatea medicilor. La sfârşitul săptămânii trecute, am avut şi peste 50 de pacienţi la consultaţie într-o singură zi, ceea ce este foarte mult“, ne-a declarat Elena Codruţa Neagu, managerul Spitalului din Focşani.

Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care Vrancea nu are decât un singur aparat de testare Real Time PCR pentru  diagnosticarea COVID-19, achiziţionat la începutul pandemiei de către Ministerul Sănătăţii, care efectuează, în medie, o sută de teste pe zi.

Birocraţie şi deficit de medici

Cel de-al doilea aparat, cumpărat în luna mai de către Consiliul Judeţean Vrancea, nu a fost nici până astăzi pus în funcţiune, din motive birocratice. Potrivit directorului spitalului, în ultima săptămână, a crescut foarte mult numărul consultaţiilor pentru pacienţii care acuză simptome la Secţia de Infecţioase. Asta pentru că mulţi au fost în concedii şi au considerat, la întoarcerea acasă, că au o simplă răceală, dar atunci când situaţia s-a agravat au venit la spital. Iar tot în Secţia de Contagioase ajung şi pacienţii depistaţi pozitiv de către Direcţia de Sănătate Publică Vrancea, care sunt obligatoriu consultaţi de medicii infecţionişti. Spitalul are un deficit important de medici, chiar pe secţiile importante.

„La Infecţioase, avem doar patru medici, din care unul se află momentan în concediu. De când sunt manager, de mai bine de două luni, am făcut zeci de solicitări către Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru rezolvarea acestei situaţii presante. Probleme avem la Cardiologie, Psihiatrie, Interne. Am trimis solicitare către Iaşi, unde sunt doi medici rezidenţi încadraţi la noi, dar nu vor să ni-i dea. Medicii care vor să vină pun condiţii să le oferim locuinţă“, ne mai spune managerul.

În Spitalul din Focşani, sunt patru cazuri de COVID-19 în rândul personalului medical, respectiv medici şi asistenţi, după ce la un moment dat au existat şi 40 de cazuri.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Spitalul din România unde aparatul de testare pentru infecţia cu coronavirus este încă nefuncţional

VIDEO 200 de teste Covid-19 vor putea fi lucrate zilnic în Vrancea. Aparatul promis de autorităţile medicale ajunge marţi şi va fi pus la lucru a doua zi

Focşani


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri