Cum a fentat statul firma primăriei care s-a ocupat de parcările din Focşani. Şeful ei era ginerele primarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activitatea Societăţii Comerciale Parking SA urmează să fie preluată de Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice, aflată în subordinea Primăriei Focşani, care s-a mai ocupat în trecut de administrarea locurilor de parcare din Focşani.

Societatea Comercială Parking SA, la care Consiliul Local Focşani este acţionar unic, a fost aproape desfiinţată de tot printr-un proiect al primarului oraşului, la aproape patru ani după ce a fost înfiinţată.

Primarul Cristi Misăilă, artizanul înfiinţării societăţii la sfârşitul anului 2016, a iniţiat un proiect de hotărâre privind  încetarea contractului  de delegare de gestiune a serviciului public de administrare a parcărilor, urmând ca de activitate să se ocupă în viitor Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP), unitate subordonată Primăriei, care s-a mai ocupat de serviciu până în 2016.

Încă de la înfiinţarea sa, societatea a fost contestată, mai ales de liberalii aflaţi în minoritate în Consiliul Local Focşani, care considerau că firma s-a creat pentru a oferi sinecuri oamenilor din PSD, lucru care s-a dovedit adevărat în mare parte. 

De altfel, primul director al societăţii a fost Dorian Alecsandrescu, ginerele soţiei primarului PSD Cristi Misăilă, ulterior acesta fiind promovat de "tata socru" şef al Poliţiei Locale Focşani. 

Următorul şef a fost tot un militant PSD, Nicuşor Statache, care în doi ani şi jumătate cât s-a aflat la conducere a reuşit să sporească zestrea de parcări a oraşului de la 8.200 la aproape 11.000 de locuri. Societatea a avut însă doi ani de pierderi, în 2017 şi 2018, de aproape 800.000 de lei, iar în 2019 a înregistrat un prim an cu uşor profit, de 184.000 de lei.

Deşi oficial, decizia de încetare a contractului de delegare de gestiune se bazează pe verificările făcute de Corpul de Control al Primarului, care reproşează probleme legate de salubrizarea şi întreţinerea locurilor de parcare, lucrurile se pare că sunt mult mai profunde. Acestea ar avea legătură cu controlul Curţii de Conturi încheiat recent, care a descoperit că Parking nu a plătit niciodată impozite pe teren, adică pe cele 11.000 de locuri de parcare pe care le are în gestiune.

Practic, societăţii în cauză, în calitate de concesionar al serviciului public de administrare, întreţinere şi exploatare a parcărilor ce aparţin domeniului public şi privat al municipiului Focşani, nu i-au fost stabilite niciodată de către municipalitate obligaţii fiscale datorate bugetului local, reprezentând taxa pe teren aferentă terenurilor ocupate de parcări care i-au fost predate ca bunuri de retur prin contractul de concesiune. 

Abia după ce în Primărie au descins inspectorii Curţii de Conturi, Serviciul de Impozite şi taxe a înştiinţat SC Parking asupra obligaţiei depunerii la organul fiscal a unei declaraţii cu privire la terenurile aflate în folosinţă

„În această situaţie, conform prevederilor legale în vigoare, pentru terenurile aferente parcărilor proprietate publică sau privată a UATM Focşani, date în concesiune, operatorul serviciului public SC Parking Focşani SA, în calitate de concesionar, avea obligaţia depunerii declaraţiei de impunere, iar organul fiscal avea obligaţia stabilirii taxei pe teren, în condiţii similare impozitului pe teren”, se arată în concluziile stabilite de Curtea de Conturi, care deşi a verificat activitatea din anul 2019 a extins controlul şi la nivelul anilor 2017 şi 2018, situaţia fiind identică.

Prin această omisiune, bugetul local al municipiului Focşani a fost prejudiciat cu peste 165.000 de lei, bani care acum sunt imputaţi societăţii. Nu se ştie dacă aceşti bani vor mai fi recuperaţi, prin trecerea acestui serviciu în curtea Primăriei, la DDSP. Deocamdată, societatea se va ocupa doar de blocarea şi ridicarea maşinilor parcate neregulamentar.

Cel mai probabil, vor rămâne fără locuri de muncă şi foarte mulţi din cei 40 de angajaţi cât a avut în ultima perioadă Parking.

Vă mai recomandăm:

Cum vrea Primăria Focşani să crească de 30 de ori încasările din taxele de parcare din municipiu. Sarcina îi revine noului administrator al SC Parking Focşani SRL

Un vânător, membru PSD şi prieten al primarului Misăilă, aproape de postul de director al SC Parking Focşani


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite