Cât de periculoşi sunt pentru vedere ochelarii cumpăraţi de pe tarabe sau din supermarketuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ochelarii de pe tarabe sunt periculoşi pentru vedere
Ochelarii de pe tarabe sunt periculoşi pentru vedere

Clienţii se aleg cu afecţiuni grave, pe care nu le depistează decât atunci când merg la un consult de specialitate.

Foarte mulţi români, unii din sărăcie, alţii din ignoranţă îşi cumpără ochelari de vedere de la tarabele din piaţă, dar şi direct de la supermarketuri, pe rafturile cărora se găsesc din abundenţă, fără să consulte mai întâi un medic.

Fabricaţi în Rusia, China sau pe vapor, comerţul cu ochelari de vedere a luat o amploare deosebită, mai ales că statisticile arată că jumătate din populaţia ţării are probleme cu vederea.

Cu 20 sau 30 de lei, poţi cumpăra din aceste locuri ochelari impropriu denumiţi de vedere, de toate dioptriile, mulţi din ei cu lentile zgâriate după ce tuturor li se permite să pună mâna pe ei şi să-i probeze.

Mai mult decât atât, vânzătorii dau şi sfaturi în ceea ce priveşte alegerea dioptriei, chiar dacă nu au nici cursuri, nici nu au luat vreodată contact cu un oftalmolog.

Clienţii recunosc că nu fac bine atunci când îşi procură astfel de ochelari înainte să treacă pe la un specialist, fapt pentru care unii din ei se aleg cu afecţiuni grave, pe care nu le depistează decât atunci când merg la un consult de specialitate.

Medicul oftalmolog Mariana Sprînceană spune că ochelarii care se găsesc pe tarabe sunt de duzină, care nu au o calitate optică şi nu pot fi purtaţi zi de zi.

Fac mai mult rău decât bine

„O pereche de ochelari de vedere se confecţionează pentru fiecare persoană în parte, pentru că fiecare are o problemă de vedre distinctă. La ochelarii din pieţe şi magazine nu corespund dioptriile. La lentile ar trebui calculate unghiul şi distanţa focală, lucru care nu se regăseşte la aceşti ochelari care fac mai mult rău”, spune mediul oftalmolog.

Specialistul îi consideră ochelari de unică folosinţă, pentru că te pot ajuta pe moment, dacă cineva şi-a uitat acasă ochelarii recomandaţi de medic, dar sub nicio formă ei nu trebuie purtaţi zilnic. Asta pentru că vederea este afectată, provoacă stări de ameţeală şi multe alte complicaţii majore.

Mai mult decât atât, specialiştii atrag atenţia că ochelarii care se vând la tarabe încalcă cel puţin două aspecte, legal şi medical, întrucât ochelarii, ca dispozitive medicale, ajută la corectarea vederii şi ei nu pot fi vânduţi fără avizul Oficiului Tehnic de Dispozitive Medicale. Cei mai afectaţi de purtarea acestor ochelari neautorizaţi sunt copiii, care se pot alege cu probleme pe viaţă.

Din acest motiv, oftalmologii fac apel şi la medicii de familie să prevină pacienţii asupra pericolului la care se expun prin purtarea de ochelari cumpăraţi de-a gata, fără o consultaţie oftalmologică anterioară şi fără o prescriere a lor de către specialist.

Vă mai recomandăm:

Tot ce trebuie să ştii despre ochelarii de vedere: când ai nevoie de ei, cum îi alegi şi care sunt pericolele ochelarilor ieftini, cumpăraţi din piaţă sau supermarket

Ochelari de vedere Muunel: Cel mai bun mod de a-ţi proteja vederea


   

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite