Carmina Corbeanu se află în fruntea Liceului „Spiru Haret”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este profesor de limba şi literatura română la Liceul Pedagogic „Spiru Haret", unitate pe care de altfel o şi conduce. Ţinta sa: rezultate mai bune la olimpiade.

Născută la Ţifeşti, Carmina Corbeanu şi-a început studiile primare şi gimnaziale la şcoala din comuna Garoafa, iar în clasa a şaptea s-a mutat cu familia la Focşani, unde a urmat cursurile Şcolii Generale Nr. 5 şi Liceul Economic.


Fire ambiţioasă şi aplecată către studiu, Carmina Corbeanu s-a remarcat repede în colectivul din care făcea parte.


„Am avut privilegiul să lucreze toţi profesorii cu mine, la toate disciplinele, dar în mod special la limba şi literatura română, unde i-am avut profesori pe Gheorghe Slujitoru şi Gheorghe Zaharia, doi mari dascăli, cu ajutorul cărora am învăţat să scriu, să mă exprim. Profesorul Slujitoru mi-a fost şi diriginte iar severitatea dânsului a fost de bun augur pentru mine. În cei patru ani de liceu am participat la trei olimpiade naţionale la limba română"
, povesteşte Carmina Corbeanu.

Aşa se face că atunci când a avut de ales pentru carieră Carmina Corbeanu a optat categoric pentru meseria de profesor. A urmat Facultatea de Filologie a „Universităţii Bucureşti, pe care a absolvit-o cu media 9.33, avându-i profesori printre alţii pe criticul literar Alexandru Piru şi academicianul Eugen Simion, dintre colegi distingându-se mai târziu scriitorul Dan Silviu Boerescu, avocatul Aurelian Pavelescu sau profesorul universitar Mihaela Gheorghe.

„Caracteristica universităţilor din acea perioadă era că intrau la facultate numai oameni bine pregătiţi. Selecţia era extrem de serioasă şi din cauza asta a existat tot timpul o concurenţă între studenţi în a lua cele mai mari note", explică secretul reuşitei sale Carmina Corbeanu.

La absolvire a primit repartiţie guvernamentală la Dorohoi, unde a activat doi ani, iar după Revoluţie a venit prin concurs la Liceul Pedagogic „Spiru Haret", pe care îl conduce astăzi, devenind colegă de cancelarie chiar cu cei doi profesori de la care a învăţat carte, Slujitoru şi Zaharia.

Un jurnalist acid

Carmina Corbeanu a fost timp de cinci ani şi jurnalist, chiar unul dintre condeiele cu greutate din Vrancea, articolele sale de la ziar sau emisiunile de la radio bucurându-se de aprecierile publicului.


„Colaborarea cu Radio Tineret Focşani şi ziarul Milcovul a fost o experienţă de viaţă nemaipomenită, care m-a ajutat să mă maturizez, să căpăt încredere în mine. Ca jurnalist am stat de vorbă de la ţiganii din Modruzeni şi până la preşedintele României", se mândreşte Carmina Corbeanu, care între 1997 şi 2001 a fost şi inspector de limba şi literatura română.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum e munca de director la una dintre cele mai apreciate unităţi de învăţământ liceal?

Este o activitate care oferă satisfacţii imense. La noi nu numai că se face carte, dar avem tot felul de activităţi extracurriculare, cu copii entuziaşti, care vor să facă şi altceva în afara orelor de clasă. Din acest punct de vedere, şcoala a evoluat clar, la fel şi mentalitatea părinţilor, aceştia dorindu-şi să aibă copii sănătoşi, care să-şi dezvolte aptitudini.

Păstraţi legătura cu foştii elevi?

Categoric. Unii vin la mine acasă, cu alţii mă întâlnesc prin oraş, alţii îmi telefonează. E o senzaţie tare plăcută.

Ce-i place

Relaţia pe care am construit-o cu fiul meu în vârstă de 19 ani. L-am pus întotdeauna pe primul plan şi am vrut să nu-mi reproşez nimic din ceea ce priveşte educaţia pe care i-am oferit-o. Am o comunicare foarte bună cu el şi mi-a confirmat aşteptările. Îmi plac filmele. În studenţie am fost un cinefil pasionat şi mi-am păstrat această plăcere de a vedea filme.

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii conflictuali, care ţin cu tot dinadinsul să iasă în faţă. Nu-mi plac oamenii cu tupeu şi fără bun simţ.

Profil
Născută. 20 ianuarie 1966, comuna Ţifeşti, judeţul Vrancea
Studii. Facultatea de Filologie - Universitatea Bucureşti
Ocupaţia. Profesor de limba şi literatura română, director Liceul Pedagogic „Spiru Haret" Focşani
Familia. Un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite